Arbetslinje istället för verklighetsflykt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Er slutsats är således att allt är bra med nuvarande nivå och system i sjukförsäkringen. Ni verkar hävda att minsta justering av nivåerna innebär en så allvarlig försämring att era medlemmar kommer att drivas från hus och hem om de blir sjuka. Självklart har mitt parti ingen sådan önskan. Vad det handlar om är att de som går till arbetet får mer i handen genom något lägre skatt. Och eftersom de som går till arbetet fortfarande är betydligt fler än de som är frånvarande, så innebär vårt förslag att att de flesta av era medlemmar får mer pengar i handen, inte mindre. Varför är det så farligt?
Vi tycker det här är en viktig fråga, främst för att samhällsekonomin tyvärr inte tål hur stor frånvaro som helst. Det gäller att inse att våra gemensamma resurser minskar och därmed också välfärden, när alltför många lever på bidrag istället för arbete. Därför är det nödvändigt med något tydligare skillnader mellan att leva på lön av eget arbete och av andras inkomster.
Borde vi inte som tänkande människor kunna enas om att nivån på ersättningen påverkar nivån på frånvaron? Håller ni inte med om att om ersättningen var noll, skulle även mycket sjuka människor släpa sig till arbetet och frånvaron skulle vara mycket låg? Tror ni inte att om ersättningen däremot var generösa 120 procent så är det sannolikt att frånvaron skulle vara högre eftersom endast de som ansåg sig ha väldigt utvecklande och stimulerande arbeten skulle vara verkligt motiverade att alltid lojalt gå till arbetet? Är inte den uppenbara slutsatsen att mellan dessa två teoretiska punkter ökar frånvaron med stigande ersättningsnivåer? Att tro något annat är verklighetsflykt. För att citera en filosof "Humant är att älska människan, vist är att känna henne". Jag vet inte vilken källan är till de data ni hänvisar till som påstår motsatsen.
I Dagens Nyheter den 30/8 är källan i alla fall industriländernas ekonomiorganisation OECD och rubriken är "Sänkt ersättning leder till minskad sjukfrånvaro". Sambandet illustreras klart av bland annat diagrammet här intill.
Och om allt nu är så bra, varför tillsatte då den socialdemokratiska regeringen "Socialförsäkringsutredningen" den 23 september 2004? När den presenterades var budskapet att den "ska stärka arbetslinjen" och uppdraget enligt direktiven är bland annat att se "...hur socialförsäkringen fungerar i dag, vilka brister och förtjänster som finns och effekter på samhällsekonomi och välfärd." Det verkar i alla fall som att socialdemokratin på regeringsnivån är på väg att långsamt vakna upp till den svenska verkligheten. Insikten att det kommer att krävas framtida förändringar håller på att sprida sig.
DEBATT
Harald Hjalmarsson är moderat och kommunalråd i Västerviks kommun.
Harald Hjalmarsson är moderat och kommunalråd i Västerviks kommun.