Arbetsrätten saknar folkligt stöd
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Både LAS och kollektivavtalen har ett mycket svagt stöd hos svenska folket. Det visar färska rapporter från Företagarna. LAS infördes för över 30 år sedan och har nu förlorat folkets stöd. Turordningsreglerna i LAS - sist in, först ut - har stöd endast av 30 procent av svenska folket och 5 procent av företagarna. Vid uppsägningar skall i stället den som gör mest nytta på företaget få stanna kvar anser 60 procent av svenska folket och 90 procent av företagarna. Det är alltså dags att avskaffa stora delar av LAS. LAS har enligt vår mening blivit ganska ihålig - den är ett bräckligt skydd för dem som redan har jobb men samtidigt en tråkig bromskloss mot nya jobb.
I Sverige år 2006 har facket rätt att genom blockad tvinga fram avtal, något som annars strider mot Avtalslagen. En skam för ett rättssamhälle, tycker vi. En undersökning från Företagarna visar att drygt 40 procent av företagen med 1-49 anställda har kollektiv- eller hängavtal. Hälften av dessa anser att avtalet är ett stöd för att hantera personalfrågor, vart tredje anser att avtalet är ett problem. Om kollektivavtal är bra eller dåligt är för oss en helt ointressant diskussion - låt företagaren och medarbetarna avgöra det själva.
Däremot är det extremt viktigt för oss att alla avtal - inklusive kollektivavtal - skall vara en frivillig överenskommelse mellan två parter. Skulle du själv acceptera att göra ett avtal under tvång? Skulle de riksdagsmän, från vänster till höger, som i dag efterträtt dem som röstade igenom detta, acceptera det? Jag tror inte det. Logiken saknas. Vi anser att respekten för småföretagarna och deras anställda kräver att denna kräftsvulst i lagstiftningen tas bort snabbt.
Endast 8 procent av svenska folket stödjer lägstalönerna i kollektivavtalen. Hela 72 procent anser att företagare och nyanställd själva skall komma överens och 20 procent anser att en arbetslös till och med skall tvingas ta jobb under minimilön, för att inte förlora a-kassan. Mest kritiska är de ungdomar som genom lägstalönerna prisas ut från arbetsmarknaden. De ger inte mycket för den så kallade "solidariska lönepolitik" som nu medverkar till att nästan 2 000 ungdomar i Kalmar län är utan jobb.
Jobben avgjorde valet. Jobben är den viktigaste frågan för en miljon arbetslösa. Småföretagarbarometern visar år efter år att cirka 20 procent av de företag som kan växa, avstår på grund av arbetsrätten.
Så, du som är arbetslös själv eller har barn eller föräldrar som är arbetslösa, du som jobbar åt stat, landsting eller kommun; skall det bli nya jobb till er arbetslösa, som också ger skatteintäkter till vård-skola-omsorg, behöver alla hinder mot de nya jobben rivas eller sänkas. Vi vill att du funderar på om inte den heliga kon Arbetsrätten har blivit både gammal, urmodig och ett hinder mot nya jobb. Vi vill att den nya regeringen också funderar på detta och sen tar fighten för ännu fler nya jobb.
DEBATT
Johnny Rönnfjord är regionchef för Företagarna i Kalmar län.