Återinför förbudmot azofärgerna
Färg som gör barn stökiga. Carl Schlyter är EU-parlamentariker som kräver att blir förbud mot så kallade azofärger i livsmedel. Foto: Fredrik Persson
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Azofärgämnen är en grupp syntetiska färgämnen. Sedan maj 1999 får azofärgämnena användas i flera livsmedel än tidigare: drycker, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, sylt, senap, soppor, såser, kosttillskott och smaksättningspreparat.
Nyligen publicerades i den medicinska tidskriften The Lancet ännu en studie som visar att azofärgämnen och ett konserveringsmedel (natriumbensoat) gör barn stökiga och okoncentrerade. Typiska symptom för barn med koncentrationssvårigheter typ ADHD.
Azofärgämnena förbjöds i Sverige på 1970-talet på grund av dess allergirisker. Livsmedelsverket ansåg att ämnena var onödiga då det fanns bättre alternativ.
EU har i ett direktiv från 2003 förbjudit behandling av vissa textilvaror och läderartiklar med azofärgämnen som kan ge cancerframkallande arylaminer. (76/769/EEG). Exempel på sådana varor är:
kläder, sänglinne, handdukar, sovsäckar,
skor, handskar, klockarmband, handväskor, plånböcker, möbler,
leksaker som helt eller delvis består av tyg eller läder,
garn och tyger.
Men i livsmedel är azofärgämnen fortfarande tillåtna som tillsats. EU-parlamentet har i somras beslutat om revidering av tillsatsdirektivet. Det innebär att parallellt med att det nya godkännandeförfarandet införs kommer uppåt 300 redan befintliga tillsatser att efterhand granskas på nytt med början ett år efter att den nya förordningen trätt i kraft. Redan godkända tillsatser tillåts tills uppdateringen slutförts. När förfarandet är till ända förbjuds alla tillsatser som inte godkänts eller klarat omprövningen. Sverige borde redan nu trycka på för att få bort azofärgerna.
Det här är allvarligt. Barn ska ha rätt till livsmedel som är säkra och det gäller naturligtvis även färgämnen. Goda matvanor och säkra livsmedel är ett av målområdena i den svenska folkhälsopolitiken som riksdagen har beslutat. Hur ska vi kunna leva upp till det om ämnen som uppenbart motverkar hälsa fortfarande är tillåtna i mat? I EU:s fördrag finns artiklar om folkhälsa som ska genomsyra alla politikområden. Är det inte dags att testa vad de är värt för att få bort azofärgämnen ur våra livsmedel.
Eftersom detta handlar om det värdefullaste vi har - barnen - borde den svenska regeringen agera kraftfullt.
Vi kräver att regeringen inför ett nationellt förbud mot azofärger, på så sätt skulle vi kunna pröva om folkhälsoparagrafen i EU-fördraget är värd pappret den är skriven på. Borgarna säger sig vilja påverka EU, detta vore ett perfekt tillfälle att fokusera debatten kring en viktig hälsofråga inför översynen av EU:s lagstiftning.
De rättsliga grunden för livsmedelslagstiftningen borde ändras så att det blir tydligt att den syftar till att förbättra människors hälsa och miljö och inte enbart för att främja den fria rörligheten för varor på EU:s inre marknad. (SNB)
DEBATT
Gunvor G Ericson är folkhälsopolitisk talesperson för miljöpartiet. Carl Schlyter är EU-parlamentariker för miljöpartiet.