Att sälja för minst 200 miljarder
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dels gäller det hur försäljningen skall ske, dels vad kapitalet skall användas för. Detta framgår av SvD:s genomgång på måndagen. Oppositionen säger förstås nej, trots att den socialdemokratiska regeringen stod för den senaste utförsäljningen, nämligen av Telia. Riksrevisionen har också påtalat att beredningen inte varit grundlagsenlig, vilket det ansvariga statsrådet kategoriskt avvisar.
Sveriges statsskuld är ungefär 1 200 miljarder kronor. Att, som OECD föreslagit, amortera 200 miljarder på den skulle minska statens ränteutgifter med 8 miljarder per år. Det är också den huvudlinje Odell förespråkar, precis som sades inför valet.
Men till bilden hör då också att utdelningen från de aktuella bolagen OMX, TeliaSonera, Vasakronan. Vin&sprit, SBAB och Nordea, de senaste åren varit ungefär 8 miljarder. Här görs då ingen annan vinst än att statsskulden reducerats, vilket kan ses som ett nytt utrymme om landet behöver låna.
Professorn i internationell ekonomi Lars Calmfors anser att pengarna bör sättas i en fond och investeras på den internationella kapitalmarknaden, där de största pengarna kan tjänas.
Dick Kling nationalekonom i Timbro föreslår att pengarna delas ut till medborgarna i Sverige. Ungefär 22 000 kr per person skulle det kunna bli. Att amortera på statsskulden anser han vara ett feltänk. Sverige har ingen nettoskuld utan större förmögenhetsvärden. Men att göra människorna rikare skulle få många positiva effekter på rörlighet och sysselsättning.
Andra varnar för den inflationshöjning som skulle bli ett resultat.
De låsta värden som ligger i företagen har ju inte ägarna, folket, någon större glädje av, så en utdelning skulle säkert bli populär och sätta fart på mycket.
Att andra kan driva företagen bättre än staten är en viktig orsak till försäljningen. Kortare beslutsvägar och en annan dynamik föresvävar.
Dock icke alla. Analytikern Peter Malmqvist skulle för sin del inte sälja bolagen. Han tycker de är välskötta. Men Vin&Sprit och Vasakronan skulle kunna börsnoteras.
Det går som synes inte att tillfredsställa alla, men säljplanerna för de sex statliga företagen kanske kunde beredas bättre. Det står ju inte om livet.