Att ta oro på allvar

Märkligt perspektiv. Ekot fick på tisdagsmorgonen rapportera om en nyhet, som måste ha passat redaktionen som hand i handske.

Västervik2007-07-25 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Reportern hade lusläst Financial Times och hittat en enkätundersökning om globaliseringen bland människor i Storbritannien, USA, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. Inte helt förvånande - annars hade väl Ekot aldrig gjort en nyhet av det - var de tillfrågade misstänksamma mot globaliseringen, som ansågs skapat alla möjliga problem. Inte minst har löner och ersättningar till bolagsdirektörer blivit allt för höga, tyckte de tillfrågade, som samtliga ansåg att detta måste årgärdas med högre skatter för dem som tjänar mest. Många ville också ha ett lönetak för direktörer.
Att människor har alla möjliga besynnerliga fördomar om globalisering och ekonomiska samband är varken nytt eller en särskilt märkligt. Det anmärkningsvärda är att den statliga svenska public serviceradions främsta nyhetsforum, Ekoredaktionen, så okritiskt och ivrigt gör sig till megafon för alla dessa fördomar.

I reportaget nämndes ingenting om vilka frågor som ställts i undersökningen eller om vilken metod som använts. Vi fick över huvud taget inte veta någonting utöver det faktum att ett antal människor i sex västländer ogillade globaliseringen, för den hade gjort somliga människor rika. Reportern avslutade med att försåtligt konstatera att "i vilken grad globaliseringen ökat ojämlikheten i rika länder är inte helt klart." Det är ett intressant perspektiv på en företeelse, som exempelvis gör att Ekots reporter kan sitta i Stockholm och läsa Financial Times.
Globaliseringen är en förutsättning för att världen ska utvecklas och välståndet öka. Vi tjänar alla på den, några tjänar mer än andra. I Ekots värld är det bara det sistnämnda som är värt att tala om. Stora fula häxan Avundsjuka regerar.
Läs mer om