Attityden till företagande måste ändras

Privat eller offentlig? Centerpartisten Anders Åkesson argumenterar för att vissa verksamheter, till exempel kommunala trädgårdstjänster, ska drivas i privat regi. Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Privat eller offentlig? Centerpartisten Anders Åkesson argumenterar för att vissa verksamheter, till exempel kommunala trädgårdstjänster, ska drivas i privat regi. Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Foto:

Västervik2007-03-15 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det grundläggande för att fler ska komma i jobb är företagsklimatet. Nya jobb skapas av entreprenörer som är villiga att lägga sin tid, sitt engagemang och sina pengar på att skapa något nytt som i slutändan kommer alla till del. Företag ger jobb och jobb ger välfärd. Vi behöver därför en politik som hjälper små företag att växa och att svenska företag, oavsett deras ålder och storlek, får bättre förutsättningar att växa på nya marknader.
I Sverige av i dag har vi många enskilt framgångsrika företag, företag som vi alla har anledning att vara stolta över. I vårt län är till exempel miljöteknikföretagen särskilt framstående i en nationell jämförelse. Men vi inte särskilt framgångsrika jämfört med andra länder.

I en rapport från Global Entrepreneurship Monitor (GEM) konstateras att Sveriges nyföretagaraktivitet ligger på 18:e plats bland de 20 rikaste länderna år 2006. Vi är också ett av de europeiska länder som har lägst andel företagare i förhållande till arbetskraften.
Bland de 23 rikaste länderna låg Sverige på 19:e plats när det holländska forskningsinstitutet EIM mätte andelen företagare i arbetskraften.
När det gäller kvinnors företagande placerar vi oss på 23:e plats i en undersökning av vilka länder som har störst andel kvinnliga företagare i Europa.
Centerpartiets och alliansregeringens mål är att Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i. Det är ett högt ställt mål. För att lyckas måste vi se till att fler vill och vågar driva företag. För att nå det målet krävs att attityden till företagande ändras. Alla måste förmås att inse att det bara är genom att fler arbetar och genom att fler företag lyckas som vi kan få mer pengar att fördela till vår gemensamt finansierade välfärd.
För att nå målet krävs också en rad politiska beslut. Centerpartiet och alliansen genomför nu en rad konkreta åtgärder. Vi slopar medfinansieringen i sjukförsäkringen, vi inför ett jobbskatteavdrag för dem med näringsinkomster som gör att små företagare kan få mer pengar kvar att investera för. Vi reformerar 3:12-reglerna. Vi gör det lättare och billigare att anställa såväl unga som de som fyllt 65.
Genom nystartsjobben sänker vi arbetsgivaravgiften för dem som har varit länge i utanförskapet - vilket inte minst hjälper sjukskrivna, arbetslösa, invandrare och unga att nå arbetsmarknaden. Vi arbetar systematiskt för att lindra företagens regelbörda med minst 25 procent till år 2010.

Men det finns mer att göra för att också lokalt stimulera företagandet. Ett konkret område som nu studeras är den omfattande kommunala verksamheten.
Gränsen mellan den offentliga och den privata sektorn har blivit allt otydligare. Vi ser i dag alldeles för många exempel på kommuner som bedriver näringsverksamhet som lika gärna skulle kunna skötas av det privata näringslivet. Det kan handla om växtförsäljning, bageri- och kaféverksamhet, trädgårdstjänster eller fastighetsskötsel.
Kommunernas konkurrens slår självklart hårt mot den lokala företagsamheten.

För att komma till rätta med den snedvridande konkurrensen förbereder därför alliansregeringen en lagrådsremiss som gör det möjligt att i domstol pröva enskilda fall av konkurrenskonflikter mellan offentlig och privat sektor. Skulle man vid en sådan prövning komma fram till att en kommun eller ett landsting driver en kommersiell verksamhet som snedvrider konkurrensen ska det vara möjligt att förbjuda en offentlig aktör att fortsätta den verksamheten.
Förbudet ska också kunna förenas med vite. Lagändringen ska göra det möjligt för fler små företag att växa och verka på sina hemmamarknader efter principen konkurrens på lika och rättvisa villkor.

Lagändringen ska inte innebära några inskränkningar för kommuner och landsting att själva ta hand om angelägenheter som är av allmänt intresse i enlighet med kommunallagen.
Det här är ännu ett av många steg på vägen för att stimulera företagandet. Under året kommer vi att presentera ytterligare insatser. För det är bara genom att fler människor kommer i riktiga arbeten som vi över tiden kan trygga vår gemensamt finansierade välfärd.
DEBATT
Anders Åkesson är riksdagsledamot för centerpartiet i Kalmar län. 
Läs mer om