Avveckla kärnkraftspolitiken!

Västervik2004-10-20 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vad ska väck efter Barsebäck? Får den nuvarande regeringen hållas är det ofrånkomligt att blickarna nästa gång riktas mot Oskarshamn. Regionförbundet redovisade för ett par år sedan alternativa prognoser för utvecklingen i Kalmar län. Det sämsta utfallet hade som en av sina förutsättningar just att en eller flera av reaktorerna i Oskarshamn stängs före år 2015. Energiförstöring, ytterligare avindustrialisering och tilltagande avfolkning - så ser dyster kan framtiden bli för Kalmar län.
Nu är förstås frågan om kraften en fråga för hela vårt land. Sverige har i grunden goda förutsättningar för ett väl fungerande energisystem och rimliga energipriser. Genom den goda tillgången på vattenkraft och framsynta beslut på 1950- och 1960-talen har vi en konkurrenskraftig elproduktion. I grunden är därför också förhållandena goda för den energiintensiva industrin ? den industri som länge varit basen för vårt välstånd.

Regeringens vacklande energipolitik undergräver dock dessa förutsättningar. Önskan att behålla makten har blivit viktigare än Sveriges framtid. Förtidsavveckling av kärnkraft, så kallade gröna certifikat och en ogenomtränglig röra av skatteregler, subventioner och andra styrmedel gör att energipolitiken varken främjar god miljö eller säker försörjning av energi. Ett resultat av regeringens politik är att Sverige gått från att vara exportör av elektrisk kraft till att bli nettoimportör.
Det senaste misslyckandet på energipolitikens område ? sammanbrottet för förhandlingarna med kraftindustrin ? bidrar ytterligare till att öka osäkerheten om energipolitiken. Att stänga Barsebäck 2 redan nästa år blir, för att uttrycka det försiktigt, inte precis gratis och kommer därtill att ytterligare öka behovet av elimport.
Vi vet ju alla att den el som kommer att ersätta de säkra och rena svenska kärnkraftverken är mycket sämre, miljömässigt och ekonomiskt. Ett alternativ är ökad import av rysk el via det finska nätet, ett annat att vi tar in mera av smutsig dansk kolkraft. Från Malmö kan man se de rykande skorstenarna på de danska kolkondensverken och vindarna för nedfallet ända bort till oss på ostkusten.

Naturligtvis är det en enorm kapitalförstöring att avveckla en kärnreaktor i förtid. Bakom varje reaktor ligger miljardinvesteringar och att lösa ut dem i förtid har ett pris som kommer att drabba de svenska elkonsumenterna. När detta sedan läggs ovanpå regeringens höjda energiskatter kommer det att kännas för de svenska hushållen.
wOm det dessutom leder till att den svenska elintensiva industrin börjar flytta investeringar eller hela företag utomlands får det än allvarligare konsekvenser. Det är en politik som Sverige inte har råd med. I ett aktuellt nummer av Affärsvärlden (2004: 42) beräknar Marian Radetzki den verkliga kostnaden för den huvudlösa energipolitiken under 20 år till ofattbara 100 miljarder eller mera!
Vad vi minst av allt behöver är därför en fortsatt politiskt styrd avveckling av kärnkraften, denna stora nationella tillgång. Sverige bör behålla kärnkraften så länge den är säker, miljövänlig och lönsam. Däremot bör den förda energipolitiken avvecklas, liksom den nuvarande regeringen.
DEBATT
Nils Fredrik Aurelius, Kalmar, är riksdagsman för moderaterna.
Läs mer om