Både bättre miljö och ekonomisk tillväxt

Västervik2005-05-04 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kalmar län ska bli föregångare i Sverige i arbetet med att minska klimatpåverkande utsläpp. Inriktningen är att göra regionen fossilbränslefri, till nytta för såväl människor som miljö och näringsliv.
Förutsättningarna att uppfylla ovanstående ambition är goda. Länet ligger redan i dag väl framme i användandet av förnyelsebar energi och utvecklingspotentialen är mycket stor. Östra Småland har till exempel gott om skog, Öland och Kalmarkusten har bra förutsättningar för vindkraft och solenergi. I länet finns också en mycket hög kompetens på energiproduktion och konsumtion.
Länsstyrelsen, skogsvårdsstyrelsen och länets kommuner och landsting satte redan hösten 2003 upp målet om att Kalmar län ska vara fossilbränslefritt år 2050. Då ska det inte längre ske något nettoutsläpp av fossil koldioxid från Kalmar län. Detta beslut togs efter en ingående analys och en bred samrådsprocess med kommuner, näringsliv och organisationer i länet.

Nu är det hög tid att gå vidare för att omsätta målen i åtgärder. Huvudmålet är att begränsa klimatpåverkan, men också att vi ska kunna dra rent affärsmässig nytta av satsningen. Ett konkret och regionalt exempel är den pågående vindkraftssatsningen. Fullt utbyggd, inom tio år, kan den havsbaserade vindkraften i regionen ge uppemot 5 terawattimmar (TWh). Detta motsvarar strömförbrukningen hos mera än en miljon hushåll och föregås av en investering på över tio miljarder. En investering det finns stora möjligheter för länets näringsliv att bli delaktig i.
I en glest befolkad region som vår kommer bilen även fortsättningsvis att vara det viktigaste kommunikationsmedlet. Det är därför rimligt att vi har ambitionen att miljöanpassa både fordon och drivmedel. Det kan ske genom att fordonen både blir bränslesnålare och körs på miljöanpassade drivmedel. Från i år finns flera olika etanolbilar på marknaden. Kostnaden för inköp och drift av en sådan bil är ungefär likvärdig med motsvarande bensinbil.
Just nu pågår ett arbete för att öka antalet tappställen i länet för miljöanpassade bränslen. Även på detta område ska den offentliga sektorn gå före och visa vägen. Länets kommuner och landsting äger och leasar fler än 1 000 personbilar. En gemensam satsning, till exempel i en gemensam upphandling, på miljöfordon skulle väsentligt bidra till att en "kritisk massa" för utbyggnad av infrastruktur för alternativa fordonsbränslen, till exempel etanol eller biogas, byggs upp i hela länet. Motsvarande gäller för länets alla samhällsbetalda resor, skolskjutsar, sjuktransporter och hyrbilar et cetera, där länets offentliga aktörer i samband med nya upphandlingar kan ställa miljökrav på fordonsparken. Till exempel finansieras cirka 75 procent av taxinäringen med samhällsbetalda resor. Totalt uppskattas att länets kommuner och landsting kör eller upphandlar omkring 30 miljoner personbilskilometrar per år!

Arbetet med att förverkliga visionen om en fossilbränslefri region kommer att bedrivas långsiktigt och i samarbete med privata och offentliga intressenter.
När tar oljan slut?
Alla vet att den fossila oljan tar slut. I perspektivet av hållbar utveckling är det mindre intressant att diskutera om oljan tar slut om 50 år eller 70 år. Vi vet att vi måste hitta nya energikällor. Frågan är vem som har ansvaret för att sätta igång omställningsarbetet. Vi eller "någon annan". Länet har angett en tydlig viljeinriktning. Just nu samlar vi olika aktörer för att gemensamt arbeta fram ett konkret handlingsplan för ett fossilbränslefritt Kalmar län. Det handlar inte om tvång och förbud, det handlar om att se möjligheterna!
DEBATT
Anders Åkesson är centerpartist och ordförande i Regionförbundet i Kalmar län.
Läs mer om