Bara du kan stävja datavåldet
Unga på nätet. Internet ger möjligheter och kan också utgöra en risk. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De flesta unga har en avslappnad attityd till nätet och hela 83 procent har lagt upp en bild på sig själva. De lever med chattar, communities och mail på ett annat sätt än tidigare generationer. Det är på msn och lunarstorm de träffar sina vänner - och ovänner. Det är i bloggar och på Youtube och myspace som de visar vilka de är och bygger status.
Vi vuxna måste ta oss en titt då och då. Det som medierna berättar är inte roligt att läsa om. Här är några exempel:
En trend just nu är att ungdomar åker mellan vagnarna på svenska tåg för att kunna lägga upp filmer om deras äventyr på Youtube. Än värre saker sker. Flickor utsätts för gruppvåldtäkter och människor misshandlas, enbart för att filmas och hängas ut som skryt i alla världens datorer.
I mars hängde sig en brittisk man i direktsändning på Internet, ivrigt påhejad av dem som befann sig online på samma nätverk som mannen. De ropade i sina mikrofoner och skrev meddelanden om att han skulle göra det! "Jag trodde att det var ett skämt, men när hans ansikte färgades blått började jag må illa", säger en av dem som följde händelsen.
Nu nyligen berättade tidningarna om en 13-årig svensk tjej som övertalats att visa brösten i webkamera för en kille från skolan. Han filmade henne och hotade med att visa filmen för kompisarna om hon inte började röra sig själv sexuellt inför kameran. Hon gjorde det och sedan bröt han sitt löfte och visade filmen.
I ett annat fall råkade en kille illa ut. Några killar låtsades vara en tjej som chattade med honom. En av dem hade en låtsas-bh på sig och tog en bild med webbkameran och de bad killen sätta på kameran och göra saker med sin kropp, vilket han också gjorde.
I en svensk småstad jagas en man ständigt av ett gäng ungdomar som videofilmar honom för att sedan lägga upp filmerna på Internet.
Så vad gör vi åt det här? Jag tror inte att förbud och texter i lagböcker löser problemet. Polisen kan inte gärna storma in i de svenska hemmen och följa ungdomarnas samtal på Internet. Att avlyssna datakommunikation vore en läskig utveckling.
Nej, här behövs istället ledarskap i vardagen. Jag uppmanar föräldrar, storasyskon och lärare att hjälpa de unga att hantera Internets fantastiska möjligheter bättre.
Visst är det bra att vi kan prata med många samtidigt, möta nya spännande kontakter och bli popstjärnor genom att lägga upp egen musik på myspace. Men allt detta förmörkas av att så många dessvärre råkar illa ut.
Vad gör de tonåringar du känner? Ta reda på det.
Ta ansvar.
Kolumnen