Bättre samordning får fler i arbete
Samordna resurserna. "Genom en ökad finansiell samordning skulle man nå vinster inte bara för de inblandade myndigheterna utan för samhället i stort, arbetsgivarna och inte minst den enskilde som skulle uppnå en förbättrad livskvalitet", skriver Pierre Edström. Foto: Erik Svensson/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi folkpartister har under en längre tid drivit frågan hur man kan få en bättre samordning mellan sjukförsäkring och sjukvård. Många väntar på operation eller behandling och får under tiden olika ersättningar från sjukförsäkringssystemet. I stället för att vänta vore det rimligt att pengar ur sjukförsäkringssystemet kan användas till direkta vårdinsatser. Här är det försäkringskassan och landstinget som sitter på var sin pengapåse. Genom en ökad finansiell samordning skulle man nå vinster inte bara för de inblandade myndigheterna utan för samhället i stort, arbetsgivarna och inte minst den enskilde som skulle uppnå en förbättrad livskvalitet.
Ett stort steg i denna riktning togs när samordningsförbundet i Kalmar län bildades. Försäkringskassan, länsarbetsnämnden, landstinget och elva av länets tolv kommuner (Borgholm saknas) är medlemmar i detta förbund som ska bedriva finansiell samordning mellan medlemmarna inom rehabiliteringsområdet. Uppdraget är att underlätta för medlemmarna att samverka kring personer i arbetsför ålder som behöver ett samordnat rehabiliteringsstöd där flera aktörer är inblandade. De samordnade resurserna ska användas för insatser som gör att den enskilde uppnår eller förbättrar sin förmåga till förvärvsarbete.
Det här är ett bra exempel på samverkan där man får resurserna att arbeta effektivt samtidigt som fler kan få del av dem. Försäkringskassan står ofta för sjukersättning till en person med rehabiliteringsbehov. Ofta berörs en person också av åtgärder från Arbetsförmedlingen och direkta vårdinsatser från landstingets sida. Lägger man därtill att även kommunen har ansvar inom andra områden så förstår man hur komplicerat arbetet kan vara när så många aktörer är inblandade. Men nu finns det en gemensam aktör i form av samordningsförbundet där insatserna kan koordineras. Den store vinnaren av detta arbetssätt blir i slutänden den berörde enskilde individen.
Allt arbete ska utgå från lokala förutsättningar och bedrivas i projekt som är begränsade till maximalt tre år. Verksamheten ska innebära ett nytt sätt att arbeta och samverka och utgångspunkten ska vara att bygga insatser på människors egen styrka och ge dem verktyg att själva kunna hantera sin situation. Vi ska hjälpa människor att se möjligheter i stället för de hinder som finns. Ett antal projekt pågår just nu på olika håll i Kalmar län men vi förväntar oss att fler ska starta inom kort. Målet är att det ska finnas minst ett projekt i varje kommun. Projekten kan även beröra flera kommuner och en av uppgifterna är att sprida goda exempel till andra delar i vårt län. Unga personer med behov av gemensamma insatser har högsta prioritet men självklart kan projekt även vända sig till andra grupper. Arbetet i Samordningsförbundets regi är långsiktigt och fortfarande i ett uppbyggnadsskede.
Ytterst handlar arbetet i samordningsförbundet om effektivare resursanvändning, att bidragsberoendet ska minska, att behovet av sjukvård och mediciner ska minska, att individers hälsa och livskvalitet ska förbättras och att arbets- och/eller sysselsättningsgraden ska öka. Det här kan vi uppnå genom en bättre samverkan. En lyckad samverkan ger bara vinnare där vi kan få fler tillbaka till arbetslivet och göra fler delaktiga i samhällslivet. Visst låter det bra?