Behåll den allmänna värnplikten
Värnar värnplikten. Rolf K Nilsson, moderat riksdagsledamot från Gotland, anser att Sverige ska behålla den allmänna värnplikten. Foto: Sven-Olof Ahlgren/Scanpix
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De som inte vill - därför att de inte anser sig kunna fullgöra en militärtjänstgöring - ska med ett brev kunna förklara varför de inte klarar av det. Med detta brev har man också gett dödsstöten åt det svenska folkförsvaret.
Många menar att vi i Sverige ska ha ett yrkesförsvar med förhållandevis få soldater.
I ett normalläge, där samhället fungerar som vi vill att det ska fungera, när de yttre hoten inte förverkligas och där vi alla hjälper varandra, räcker detta. Men det är inte normalläget vi förbereder oss för med vårt försvar. Det är för sådant som inte får hända som vi har försvaret. För att se till att vi även i framtiden kan leva våra liv i ett land med frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Och då räcker inte ett litet yrkesförsvar.
Jag tycker om tanken på ett folkförsvar. Ett försvar där vi alla tar ett gemensamt ansvar för vår frihet och vår demokrati. Att det svenska försvaret är - eller en gång var - uppbyggt av människor med civila arbeten har varit en styrka och är det sannolikt också i framtiden. De väpnade enheterna har inte varit en kraft som stått vid sidan av folket - det har varit folket.
Den nedrustning av det svenska försvaret som genomförts har varit alltför radikal. Att försvaret ska göras om, moderniseras och anpassas till det samhälle vi lever i idag är både rätt och riktigt. Men analysen av hur samhället ser ut haltar betänkligt.
Vi lever i en värld som är allt annat än säker och fredad. Vi har i vår direkta närhet regimer som tar alltför lätt på demokrati, frihet och mänskliga rättigheter. Ett maktskifte, en valseger för "fel" krafter i ett land inte allt för långt ifrån våra gränser kan över en natt ändra den säkerhetspolitiska situationen i vår del av världen. Det är för tidigt att rusta ner, med tanke på traditionella hot från andra länder.
Men vi har större hot från andra håll än vad vi varit vana vid.
Den internationella terrorismen ser inga gränser, tar ingen hänsyn och bekymrar sig inte över vem eller vad som offras i "kampen". Vi måste ha ett militärt försvar anpassat och utbildat för att kunna ta sig an sådana hot. Detta är ytterligare ett skäl som talar emot nedrustning.
Värnpliktsförsvarets betydelse för det civila samhället har det inte talats mycket om. Det borde det göras.
Med värnpliktiga under utbildning har samhället tillgång till personal vid naturkatastrofer, större bränder, letandet efter försvunna personer, snöröjning, sjuktransporter mm, mm. Detta tycks helt ha glömts bort i såväl debatten som i de tagna besluten. I takt med den militära nedrustningen har den civila beredskapen försvagats.
En icke föraktlig betydelse har den allmänna och obligatoriska värnplikten haft när det gällt att förbereda unga män för vuxenvärldens ansvar. Det är inte bara att skjuta och bo i tält man får lära sig under militärtjänstgöringen. Det är lika mycket att ta hänsyn till andra, respektera sina kamrater och ta ansvar både för små och stora uppgifter. Och inte minst att lära sig samarbeta.
Det skulle vara mycket intressant om någon forskare kunde ta sig an uppgiften och se om den ökande gänganslutningen bland ungdomar och det ökade gängvåldet har något samband med att allt färre gör sin värnplikt. Personligen tror jag att det är så.
Hade den allmänna värnplikten också varit allmän och omfattat alla medborgare är jag övertygad om att integrationen hade fungerat på ett bra mycket bättre sätt än vad som är fallet i dag. För det civila samhällets skull är skälen många att behålla den allmänna värnplikten. En värnplikt som förutom vapentjänst också innebär en utbildning så att man kan bistå vid naturkatastrofer, större olyckor och tillfällen då det civila samhället behöver förstärkas för att kunna fungera.
Det behövs resurser och det behövs utbildning så att vi även i framtiden är beredda på det oförberedda. (SNB)
DEBATT
Rolf K Nilsson är moderat riksdagsledamot för Gotland.