Bekämpa terrorn lagligt

Tummen ner. Socialdemokraterna i Europaparlamentet ville mildra kritiken mot den förra regeringen för överlämnandet av de två terrormisstänkta egyptierna till CIA, skriver Olle Schmidt, men det förslaget röstade han emot.

Tummen ner. Socialdemokraterna i Europaparlamentet ville mildra kritiken mot den förra regeringen för överlämnandet av de två terrormisstänkta egyptierna till CIA, skriver Olle Schmidt, men det förslaget röstade han emot.

Foto:

Västervik2007-02-26 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU-parlamentets trovärdighet bottnar i att vi vågar ta tag i de svåra frågorna. När vi i nyligen röstade ja till rapporten om CIA:s flygningar i Europa tycker jag att vi tog ett viktigt steg. Parlamentet visade att det klarar av svåra beslut och avvägningar - också nationella sådana. Och att vi inte kan eller tänker blunda för övergrepp som sker på europeisk mark.
I debatten inför omröstningen cirkulerade många rykten. Det sades att rapporten inte hade några bevis för sina skrivningar. Det är inte sant. Alla som läser rapporten och har följt debatten det senaste året borde inte kunna förneka att CIA:s agenter utfört upprepade olagliga handlingar i Europa.
Den rapport som skrevs är ett politiskt uttalande och inte något som ska ligga till grund för domar eller annat. Det tillfälliga utskottet har inte varit någon domstol. Huvudbudskapet till de nationella regeringarna och parlamenten är att om alla bevis, vittnesförhör eller indicier som utskottet redovisar är felaktiga, så bevisa då motsatsen.

Det sades också att rapporten var anti-amerikansk, något jag verkligen bestrider. USA är en strategisk och vital partner för EU i den svåra kampen mot terrorism. Vi måste arbeta tillsammans och i större utsträckning än i dag dela upplysningar och underrättelser. Men president Bush, som själv berättat om CIA:s deporteringsprogram, får inte ta lagen i egna händer.
Att Saddam Hussein störtades kan rimligen ingen demokrat ångra. Hade EU på ett mer samlat sätt givit sitt stöd till invasionen av Irak, kunde mycket ha varit annorlunda i dag. Men inte ens en USA-vän som jag kan stillatigande acceptera de övergrepp mot mänskliga rättigheter som Bush anser sig ha rätt till.
Att kidnappa och tortera människor utanför rättstatens kontroll är oacceptabelt. Ändamålet helgar inte medlen - inte ens i detta fall! Det är bland annat därför som Bush förlorat så mycket stöd bland amerikanerna.

EU:s terroristsamordnare, Gijs de Vries, som är en av dem som får skarp kritik för bristande samarbete med utskottet, medger nu "att Guantanamo, Abu Ghraib, militära domstolar och CIA:s deporteringar har underminerat trovärdigheten för USA och dess partner".
När vi röstade om rapporten i plenum fanns förslag från socialdemokraterna som lindrade kritiken mot den svenska regeringen i samband med avvisningen av de två egyptierna som hämtades på Bromma flygplats. Inger Segelström, de svenska socialdemokraternas gruppledare, talade för dessa förslag. Själv röstade jag emot dem.
I det svenska fallet vet vi i stort sett vad som hände. Den dåvarande svenska regeringen godkände det som hände och det var fel. Det är därför jag hävdar att de två egyptierna bör få skadestånd. De behandlades på ett oacceptabelt sätt och bör kompenseras för det.

Detaljer i rapporten kan diskuteras, men dess önskade effekt uppnåddes. Flera regeringar har redan inlett nya utredningar med anledning av parlamentets rapport. Med den nya majoriteten i den amerikanska kongressen kommer frågan säkerligen att få nytt liv där.
Det viktiga är att Europaparlamentet visade att man inte blundar för besvärliga frågor. Terrorismen är en av vår tids stora utmaningar och måste bekämpas med all kraft, men det måste ske med mänskliga rättigheter och värdighet i fokus.(SNB)
DEBATT
Olle Schmidt är Europaparlamentariker för folkpartiet. 
Läs mer om