Beslutet om Holiday Club svår och viktig avvägning

Harald Hjalmarsson

Harald Hjalmarsson

Foto:

Västervik2007-06-05 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Få har kritiserat kommunens strategiska plan där fler arbetstillfällen och regionförstoring är viktiga områden. Bland nästan alla Tjustbor finns sedan lång tid också synen att vi borde kunna ta tillvara våra möjligheter inom besöksnäringen bättre.
Det är mot den bakgrunden som kommunen gjort bedömningen, vilket jag redan vid ett flertal tillfällen sagt, att Holiday Club (HC) representerar en mycket bra möjlighet att skapa rejält fler arbetstillfällen inom den normalt småskaliga besöksnäringen. Samtidigt ges en möjlighet att permanent förvandla Västerviks kommun till en året-runt-destination. Vi har därför sett, och ser, HC som ett attraktivt projekt.
Man kan man önska att saker var annorlunda. Verkligheten är dock att det för att få till stånd en så stor investering krävs lokal medverkan, av kommun och näringsliv. Vår kommun har därför engagerat sig ekonomiskt, främst i en multihall. Så var det även i Åre, och avsiktsförklaringen och avtalet bygger på samma upplägg.

Kommunens medverkan har, och fortsätter att, engagera många medborgare och också tidningens ledarsida. Ett tema för kritiken är HC:s lämplighet som part. Utgångspunkterna är emellertid vitt skilda. Ola Johansson, som talar om "utländska kapitalister" och socialisterna Johannes Regell och Ove Gustavsson som skriver om att "berika de redan rika" ger intrycket av att de tycker att HC är alldeles för ekonomiskt starkt för att kommunen ska behöva medverka. Jan-Gunnar Johansson liksom signaturen "Medkännande medborgare" verkar istället anse att HC är alldeles för svagt. VT:s ledare (2007-05-18) är inne på samma linje. Tidningen väljer nu att sätta etiketten "oförsvarligt" på projektet. Utan att egentligen, vad jag kan se, redovisa något annat än redan kända siffror på kommunens medverkan i projektet.

Före avtalets undertecknande lät kommunen undersöka HC:s ekonomiska ställning genom att analysera moderbolaget och de dotterbolag som fanns registrerade. Vid denna analys framkom att moderbolaget hade en god ekonomi. Att internationellt verksamma företagsgrupper försöker styra det rapporterade resultatet mellan sina olika enheter för att uppnå skatteeffekter är inte helt ovanligt. I exploateringsavtalet är det moderbolaget som ställer ekonomiska garantier för Holiday Club Sweden. Ytterligare analys genomfördes för att säkra kostnaderna för multihallen, genom att nyttja befintligt underlag på en exakt lika hall i Åre, uppräknat till dagens nivå.

Ett annat tema är att pengarna borde användas till något helt annat. Socialisterna Johannes Regell och Ove Gustavsson återkommer ännu en gång till äldrevården, och ingen förnekar att kommunen har ett ansvar där. Men vi har även ett ansvar för en mängd andra saker, skolor, blomsterrabatter, handikappade, vatten med mera samt att stimulera utveckling enligt kommunens strategiska plan. Det går därför inte att automatiskt dra den enkla slutsatsen att vår äldrevård skulle lida av att vi även lägger pengar på att utveckla kommunen genom besöksnäringen.
Projektet HC, liksom andra initiativ som skapar jobb inom privat sektor, innebär också skapandet av resurser genom ökade skatteintäkter år efter år. Extra jobb i äldrevården, hur angelägna de än kan tyckas, kostar istället resurser. Vi försöker stå för en politik som innebär både kommunal service och utveckling, inte antingen eller. Historien har visat att medborgarnas välståndsutveckling var allt annat än stark i de östeuropeiska länder där principerna om maximal offentlig sektor, som socialisterna Johannes Regell och Ove Gustavsson verkar förorda, omsattes i praktiken.

Ola Johansson kallar HC för "nöjesfältet", vilket är felaktigt och förringande. Han är också skeptisk till den beräknande effekten liksom Arne Andersson. Den senare verkar istället förlita sig på att det hårt kritiserade skatteutjämningssystemet består. Slutligen tror Gunnar Carlsson att vi får den bästa utvecklingseffekten om resurserna läggs på en inbyggd speedwaybana på Ljungheden. Det tror inte jag, oavsett hur populär sporten är lokalt.

En variant på temat användningen av kommunens pengar är att medverkan sker med ett för stort belopp. Bo A E Johansson efterlyser vad han kallar "hela sanningen om HC-projektet" och verkar antyda att jag eller någon annat försökt dölja något. Det är felaktigt. Alla avtal har funnits tillgängliga för alla på kommunens hemsida sedan de blev klara. Han oroar sig också för att storleken på engagemanget kan kommat att öka och vill två månader efter fullmäktiges beslut ha en ny försäkran om dess storlek. Svaret är att inget inträffat som idag föranleder en annan kalkyl, beloppet är detsamma. Men det innebär inte att projektet är helt riskfritt. I underlaget till kommunstyrelsens beslut beskrevs några risker. "En etablering av den här karaktären och storleken är konjunkturkänslig. En längre lågkonjunktur kan komma att påverka investeringstakten från Holiday Clubs sida och därmed också projektets totala ekonomi".
Bo A Johansson, liksom Arne Andersson, undrar även varför HC ännu inte skickat in sin ansökan till Nutek. Det är en fråga som ska ställas till HC. Enligt avtalet är det HC som söker. Kommunen har inte avtalat in några synpunkter på exakt hur HC hanterar sin ansökan, utan utgått från att HC säkerställer att den är i alla delar är fullständig och korrekt, och på så sätt skapar bäst förutsättning för en snabb och korrekt handläggning. Uppenbarligen har HC ett starkt ekonomiskt intresse av att söka, eftersom man får hela det eventuella bidraget.

Av ramavtalet (punkt 8.4, svid 13) framgår att "parterna åtar sig att lojalt och såvitt möjligt aktivt verka för att villkoren uppfylls inom föreskriven tid". Vidare att samtliga villkor måste vara uppfyllda senast 2008-06-30 (punkt 8.2, sid 12). Om inte, kan avtalet omförhandlas eller frånträdas. Kommunen arbetar för att hålla de ingångna avtalen och för att fullfölja sina delar i det omfattande avtalskomplexet. För att ha störst chans att hinna med alla saker kommer därför detaljplanerna att göras tillgängliga för allmänheten i den takt de blir klara. Eftersom HC-projektet är välkänt, avtalen samt den övergripande inriktningen i de olika detaljplanerna kända, så har jag svårt att tro att den hanteringen kan medföra någon stor olägenhet för Rutger Nandorf eller andra berörda medborgare. Vi ska försöka göra allt material om detaljplanerna tillgängligt på kommunens hemsida.

Beslutet om HC har varit en svår och viktig avvägning. För Västerviks medborgare rör det sig om ett betydande belopp och att projektet, även med en lokalt finansierad multihall, inte är helt riskfritt. Faktum kvarstår dock att jag idag inte kan upptäcka några alternativa projekt med motsvarande utvecklingskraft. Men om det finns alternativ vore det intressant att få ta del av dem.
DEBATT
Harald  <BR>Hjalmarsson är moderat och kommunalråd i Västerviks kommun.
Läs mer om