Bidragsrik stat går till parlamentsval
Val. Inför det palestinska parlamentsvalet i dag besökte i fredags representanter för de politiska partierna Hamas och Fatah byn Bilin. Varje vecka demonstrerar byborna där mot Israels separationsbarriär och det israeliska bostadsområdet Modiin Illit som just nu byggs ut på byns mark. I ett ovanligt utspel stoppade den israeliska högsta domstolen nyligen bygget av den israeliska bosättningen östra Matityahu för att det saknar byggnadstillstånd. Foto: Andreas Hedfors / Ekumeniska Följeslagarprogrammet (EAPPI)
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Arafats och Abbas Fatah-parti kan bara hoppas på verkan av den vädjan om väljarnas stöd som kommit från Marwan Barghouti. Denne är en populär Fatah-ledare på Västbanken. Han är toppkandidat, trovärdig i palestinsk politik eftersom han är dömd av Israel till fem livstidsstraff för delaktighet i våldsdåd.
Barghouti lovar att Fatah skall bättra sig. Det vill säga sluta försnilla biståndet utifrån.
Fatah har accepterat staten Israel. Inom Hamas finns olika meningar, men bara rörande medlen och tidsramen för Israels avveckling. De "moderata" krafterna som nu sägs ha övertaget kan efter profeten Muhammeds föredöme i kampen mot fienderna i Mecka på 620-talet tänka sig en långvarig vapenvila. Den kan sedan, också efter profetens föredöme, brytas med någon förevändning.
Hamas är terroriststämplat av Israel, USA och EU. De senare håller dock tummarna för en utveckling i fredligare riktning av Hamas.
Frågan är vad palestinierna är viktigast: att stödja Fatah och andra grupper som Israel och väst tycker är hyfsat rumsrena, eller att straffa Fatah för dess korruption genom att rösta på Hamas.
Från 1993, när fredsprocessen enligt Oslo-avtalet drog igång, till 2003 fick Västbanken och Gazaremsan motsvarande inemot 50 miljarder kronor i bistånd. Internationella valutafonden har beräknat att Yasser Arafat hann lägga beslag på över sju miljarder kronor för egen del.
Vid ett toppmöte i fjol med G8-gruppen (rika demokratiska länder plus Ryssland) utlovades över 70 miljarder under tre år. Det vill säga, om man kan tro att pengarna inte försnillas eller förstörs i nya intifador.
Palestinierna är jordklotets längst och mest hjälpta folk, konstateras i en analys i den franska tidningen Le Monde.
1949, året efter Israels tillkomst, det palestinierna kallar Naqba, katastrofen, skapades FN-organet UNRWA, för att bistå dem som flytt från områden som erövrats av Israel. UNRWA har i dag 25 000 palestinska anställda. Man sysslar med undervisning och hälsovärd och ger bistånd till de mest behövande. UNRWA har blivit som en statsapparat utan stat. Budgeten är på över 2,5 miljarder kronor om året. Största givare är USA med över 30 procent. Sveriges bidrag är på över 200 miljoner kronor, drygt 6 procent.
UNRWA:s verksamhet har bidragit till en jämförelsevis hög utbildningsnivå. I Västbanken/Gaza är förväntade livslängden över 70 år och andelen av befolkningen med tillgång till rent vatten 94 procent. Våld och kaos sedan 2000 har kraftigt ökat andelen fattiga. Arbetslösheten är enorm. Befolkningstalet stiger snabbt, från nu 3,8 miljoner till beräknade fem miljoner om tio år.
Flyktingarna från 1948, under en miljon registrerade, har blivit långt fler. Det är fördelaktigt att vara så att säga medborgare i UNRWA. Sedan 1994 borde, åtminstone i Palestina, UNRWA ha varit under avveckling, om Arafat velat bygga en stat. Men han prioriterade annat. Palestinierna och deras biståndsgivare betalar priset, i form av Hamas och dess affärsidé: humanitär verksamhet och terrorism. (SNB)