Bilister beskattas orättvist

Västervik2015-07-20 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bor du i Stockholm kan du resa med tunnelbana som till 50 procent är subventionerad med skattemedel. Nästan allt resande utanför centrala Stockholm sker med bil som istället är överbeskattad med cirka 100 procent. Socialdemokraterna och Miljöpartiet stoppade i våras en föreslagen höjning av SL:s månadskort med 100 kronor. Ungefär samtidigt föreslog man istället en höjning av bilskatterna med cirka 100 kronor i månaden. Dessutom föreslog regeringen en automatisk evig årlig uppräkning av bilskatterna som ger dramatiska kostnader på sikt för alla som inte har tillgång till subventionerad tunnelbana.

Att bilanvändning i Sverige är överbeskattad fastslogs nyligen i en vetenskapliga rapport (VTI 2014:836). Detta är naturligtvis djupt orättvist mot många familjer och regionalpolitiskt oacceptabelt. Främst Miljöpartiet brukar i strid med forskningen hävda att det kan motiveras klimatpolitiskt. Men om det vore klimatfrågan som bekymrade blir politiken mot bilfamiljerna ännu mer obegriplig.

SVT avslöjade 25/6 att köttkonsumtionen orsakar större klimatskador än bilismen och att politiken struntar i detta. Det var det tredje avslöjandet av samma slag som lyfts fram på kort tid. Först forskningsrapporter som visade att byggandet orsakar lika stora utsläpp som biltrafiken. Sedan var det en grupp forskare som på DN Debatt avslöjade att flyget nu har större klimatpåverkan än bilismen, främst på grund av utrikesflygets tillväxt.

Hur hanteras då detta politiskt? Det visar sig att koldioxidpriset och övriga styrmedel för nötkött, flyg och byggande summerar till nära noll. Politiken tenderar däremot att fokusera enbart på bilars utsläpp.

Sverige har nu fyra (!) klimatbaserade skattesystem för bilar och diskuterar ett femte (!):

• Världens högsta koldioxidskatt (112 öre/kg).

• Än ännu högre koldioxidskatt som kallas energiskatt (140 öre/kg).

• En koldioxidbaserad fordonsskatt (169 öre/kg)

• Ett produktionsbaserat bötessystem på EU-nivå för koldioxid som i bötesstegen motsvarar ett pris på koldioxid på cirka 4 kr/kg. Även om ingen skulle betala böterna så anger de vilka kostnader för utsläppsreducering som kan bakas in i bilpriset.

• Nu diskuteras ett svenskt koldioxidbaserat s k bonus-malus-system ovanpå ovanstående fyra system. En utredning är tillsatt av regeringen.

Sammantaget är beskattningen av koldioxid från bilar extremt hög jämfört med andra utsläpp. De särskilda bilskatterna uppgick till cirka 60 miljarder kr 2014. Utöver detta har regeringen aviserat en betydande skattehöjning vid årsskiftet av bensinskatten med 44 öre/l samt 48 öre/l för diesel. Inklusive moms är beloppen 55 respektive 60 öre litern. Än mer dramatiskt är den föreslagna automatiska årliga indexuppräkningen av drivmedelsskatterna med KPI plus 2 %. Det innebär att skatten kan förväntas stiga 48 % på tio år utan frågan vid något tillfälle ska prövas av riksdagen.

Den svenska beskattningen av bilismen är orättvis och ovetenskaplig. Mosebackepartiet (MP) och Södermalmsdemokraterna (S) är inne på en farlig väg.

Läs mer om