Borgerlig vårbudget för ökade orättvisor

Västervik2007-04-23 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vårbudgeten blev ännu en bekräftelse på att den borgerliga regeringen för en politik som gynnar de välbeställda. Klyftorna växer mellan människor. De regionala skillnaderna växer. Vi ser nu hur sysselsättningen ökar och att det är ordning på ekonomin. Det är mycket glädjande men alla inser rimligtvis att det är resultatet av den socialdemokratiska politiken.
Artikeln om vårbudgeten den 17/4 av Jan R Andersson, Eva Bengtson Skogsberg, Cathrine Pålsson Ahlgren, Andersson och Karin Granbom blir mot den bakgrunden en märklig läsning.
Vi socialdemokrater klarade sysselsättningen utan att försämra a-kassan. Hur sänkt a-kassa skapar nya jobb har man inte lyckats förklara. Dessutom har arbetsmarknadsutbildningen bantats rejält. Det är svårt att förstå varför man gör det om målet är att arbetslösa ska stå bättre rustade.

De fem påstår att regeringen inför en jobbgaranti för unga. Men det är bara en garanti för lägre ersättning och hårdare krav. Arbetslösa unga ska få ännu sämre a-kassa än andra arbetslösa. Regeringen sänkte a-kassan för alla den 1 januari. Nu sänks den ytterligare en gång för ungdomar. Unga måste tydligen klämmas åt extra hårt för att de ska söka jobb.
Också vi socialdemokrater anser att ungdomsarbetslösheten är oacceptabelt hög. Men den borgerliga regeringens metod att använda piskan säger vi bestämt nej till. Vad är det för jobb de här ungdomarna ska söka? Vi vet att många arbetslösa ungdomar har en bristfällig utbildning. Vad regeringen har att erbjuda dem är i stället ett tvångssystem.
Till det ska läggas centerpartiets förslag i valrörelsen att det ska bli fritt fram för arbetsgivare att avskeda unga. Dålig a-kassa och obefintlig anställningstrygghet är vad den borgerliga regeringen föreslår. Vi fruktar att övriga borgerliga partier kommer att ställa upp på centerpartiets idé när Maud Olofsson pressar på.

Ett arbete är helt centralt för att skapa framtidstro hos unga människor. Men det kan inte bara handla om att den borgerliga regeringen till varje pris ska kunna visa upp en snygg arbetslöshetsstatistik inför nästa val. Vi ser framför oss en arbetsmarknad där både unga och äldre arbetslösa tvingas ut på en låglönemarknad. Det är inte socialdemokratins vision om framtidens samhälle.
Ett annat exempel på hur de borgerliga går i otakt med tiden är förslaget om hushållsnära tjänster. Att rika ska kunna anställa personer för att till exempel klippa häcken eller grilla (!) ska alltså ses som en framtidssatsning i det moderna Sverige. Detta medan det kommer att behövas kvalificerad personal i till exempel vårdsektorn.

Med vårbudgeten fortsätter den borgerliga regeringen på den inslagna vägen att öka orättvisorna. Förmögenhetsskatten avskaffas. Vi socialdemokrater har låtit Riksdagens utredningstjänst granska hur det slår. Mer än 60 procent går till den rikaste tiondelen av befolkningen.
Samma sak med fastighetsskatten. Man kan ha synpunkter på hur den ska vara konstruerad men Sverige har i likhet med de flesta länder fastighetsskatt. Och även här gynnar de borgerliga de rika. Fyra av tio får ingen sänkning alls. En mycket liten grupp får skattesänkningar på 10 000-tals kronor. Och fastighetsskatten avskaffas inte. I stället görs den om till en avgift. Alla ska vara med och finansiera de sänkningar som de stora fastighetsägarna får genom att reavinstskatten höjs.

De fem skriver mycket om satsningar på företagandet. För en företagare med ett par anställda höjs, trots det borgerliga valbudskapet, arbetsgivaravgiften med 37 000 kronor. Hur kan detta kallas en satsning på småföretagen?
Den borgerliga vårbudgeten innebär inte en satsning på fler jobb. Den innebär ökade klyftor.
DEBATT
Håkan Juholt, Lena Hallengren, Krister Örnfjäder och Désirée Liljevall är riksdagsledamöter för socialdemokraterna i Kalmar län.
Läs mer om