Bostadsbrist blir snart värre
Värre brist. Bostadsbristen blir snart ännu värre på grund av de stora kullar av ungdomar som behöver bostad, framhåller Ronnie Andersson, so9m är vice vd i trä- och möbelindustriförbundet. Foto: Dan Hansson/SVD/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För trähusbranschen är det fyra åtgärder som ses som prioriterade för att klara morgondagens bostadskonsumenter: Det handlar om att göra det lättare att få tillgång till mark i kommunerna, snabbare hantering av överklagande av bebyggelse till länsstyrelsen samt en handlingsplan för hur vi ska hantera morgondagens bostadskonsumenter och en ökning av produktionskapaciteten inom byggbranschen
Utöver utmaningen med det stora antalet yngre som gör intåg på bostadsmarknaden har vi de stora årskullarna 40-talister som söker boende på äldre dar. Dessa 40-talister kommer att ställa högre krav än vad äldre människor tidigare har gjort samtidigt som de är fler än andra grupper äldre. Dessutom kommer den framtida äldreomsorgen i hög utsträckning att skötas i hemmen.
Ytterligare en utmaning för bostadsmarknaden är att fler personer kommer i arbete enligt en färsk rapport från Svenskt Näringsliv; totalt beräknas ytterligare 160 000 personer få ett jobb under 2007 och 2008. Med mer pengar i plånboken är det många av dessa personer som kommer att söka efter nytt och förbättrat boende.
Sammantaget står bostadsmarknaden därmed inför flera utmaningar: dels kommer det att finnas väldigt många fler bostadssökande, och dels kommer det att finnas många fler bostadssökande med högt ställda krav på sitt boende.
Eftersom det tar upp till två år från planeringsstadiet till att en bostad blir färdigställd och fullt bebolig behövs det omgående en plan för hur Sveriges kommuner ska klara alla nya bostadssökande. Dessvärre är det allt för ofta som boendeplaneringen halkar efter den demografiska utvecklingen trots att det långt i förväg går att se när stora årskullar kommer att göra entré på bostadsmarknaden.
Miljonprogrammet på 60-talet är ett exempel på när politiker och byggbranschen rättade till bristen på bostäder i efterhand. Denna stora bostadsbrist hade gått att förutspå med hjälp av födelsestatistiken från 40-talet. Låt oss inte upprepa det misstaget.
För att ge mer plats åt yngre som flyttar hemifrån behöver det byggas mer i ytterkanterna av städerna. Större boenden, som exempelvis villor, leder till längre flyttkedjor än byggandet av mindre boenden enligt studier som har lyfts fram av Boverket. Längre flyttkedjor innebär att fler personer har möjlighet att hitta nytt boende.
Trä- och möbelindustrin består av 8 200 företag och cirka 45 000 anställda med stor framtidstro. Företag inom vår industri täcker in ett brett spektra av befolkningens behov och förhoppningar gällande sitt boende. Medverkan från våra medlemsföretag är ett måste för att behålla varierande boendeformer när både ungdoms- och äldreboomen inom kort slår igenom.
Trähusbranschen är redo att dra sitt strå till stacken för att klara framtidens utmaningar på bostadsmarknaden. Vi vill föra en dialog med Sveriges kommuner, Boverket och regeringen för att inte få en stor bostadskris inom kort.
DEBATT
Ronnie Andersson är vice vd med ansvar för svensk trähusindustri inom TMF, trä- och möbelindustriförbundet.