Bra moderat förslag - men det räcker inte

Bra idé. Moderaterna vill konkurrensutsätta och sänka skatten.Foto Anders Liljegren

Bra idé. Moderaterna vill konkurrensutsätta och sänka skatten.Foto Anders Liljegren

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-08-08 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Som Västerviks-Tidningen kunde berätta i lördags vill moderaterna i Västervik sänka kommunalskatten under nästa mandatperiod. Hur stor sänkning man vill göra är inte bestämt än, men det ska vara en "sänkning som känns i plånboken", enligt kommunalrådet Harald Hjalmarsson.
Bravo! Moderaterna ville sänka skatten redan under innevarande mandatperiod men fick inte de andra partierna i koalitionen med sig. Återstår att se hur koalitionspartierna agerar när frågan kommer upp igen efter valet, men det är viktigt att diskussionen finns med i förutsättningarna redan nu.
Vad oppositionen kommer att säga behöver man inte mycket fantasi för att kunna räkna ut, även om kommentarerna hittills varit få. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att säga det som de alltid säger när skattesänkningar kommer på tal, nämligen nej. För dem kan skatter bara höjas - aldrig sänkas. De vet ju så mycket bättre än skattebetalarna själva hur pengarna bäst ska användas. De anser att de som politiker har något slags fri dispositionsrtt till medborgarnas plånböcker, det finns alltid nya budgethål att stoppa pengarna i. Så länge det finns några pengar kvar i skattebetalarnas lönekuvert kommer vänstern att fortsätta vilja använda dem.

Moderaterna anser att änniskor själva har bäst rätt till de pengar de tjänar. När ekonomiskt utrymme för en skattesänkning finns är det ett självklart beslut att låta människor behålla mera av sina inkomster. Kommunen ska inte taxera ut mera än den behöver för att kunna bedriva sina kärnverksamheter med bra kvalitet.
Och hur ska det ske? Moderaterna i Västervik vill konkurrensutsätta delar av den kommunala verksamheten. En utmärkt idé, men inte tillräckligt långtgående. Inga privatiseringar ska ske för privatiseringarnas egen skull, försäkrar de, utan bara där det finns ekonomiska vinster att hämta in.
Detta är en på tok för defensiv linje. Dels omfattar den en alldeles för liten del av den kommunala sfären - främst den tekniska verksamheten enligt vad moderaterna säger. Dels tycks den fortfarande utgå från den socialdemokratiska principen att all offentligt finansierad verksamhet också bör drivas av det offentliga och att undantag bara kan göras i speciella fall, som när politikerna bedömer att det är ekonomiskt lönsamt.
Men det är inte alltid är enkelt att göra den bedömningen. Vad betyder lönsamhet och vinst i en verksamhet som helt eller delvis finansieras med skattemedel?


Konkurrensutsättning, avknoppningoch alternativa driftsformer är viktiga också när det inte finns några omedelbara ekonomiska vinster att göra. Det handlar nämligen om något så grundläggande som valfrihet. Genom att det finns alternativ till kommunens egenregiverksamhet ökar skattebetalarna valfrihet och möjligheter att påverka hur deras pengar används.
Den begränsning till teknisk verksamhet som moderaterna anger är svår att förstå. Varför inte konkurrensutsätta även verksamheter inom exempelvis vård, omsorg och skola, områden där vi vet att vet vi att privatiseringar, konkurrensutsättningar och alternativa driftsformer ger större effektivitet och högre kvalitet?
Fristående skolor höjer kvaliteten även i de kommunala skolorna, det har konstaterats i flera undersökningar. Alternativ inom vård och omsorg höjer kvaliteten inom dessa verksamheter och skapar valfrihet.
Moderaterna måste våga driva på i dessa frågor och släppa den socialdemokratiska verklighetsbilden. Valmanifestet är ett steg i rätt riktning. När ska man våga ta nästa steg?
Läs mer om