Bra och dåligt i nya lagar
Hushållstjänster. I dag, måndag, är första arbetsdagen med ett stort antal nya lagar och regler. Många av dem påverkar inte vår vardag särskilt mycket, knappt alls i några fall. Men några nyheter är stora och viktiga och kommer att märkas i våra plånböcker och i vår vardag.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den sista tiden har media och avdragets motståndare försökt göra ett nummer av det man beskriver som det dåliga intresset. Häromdagen toppade exempelvis Svenska Dagbladets nätupplaga med rubriken "Svenska hushåll nobbar hemhjälp". Sifo har undersökt intresset för SvD.s räkning och av rubriken kan man förledas att tro att intresset är obefintligt. Men så är det inte alls. En tredjedel av de tillfrågare nobbar inte alls hemhjälp, utan är tvärtom intresserade. Men det är de resterande två tredjedelarna som får rubriken, på sedvanligt mediamanér är det det negativa som får uppmärksamhet och inte det positiva.
Det är faktiskt inte alls dåligt att 28 procent - ungefär två miljoner svenskar - är beredda att köpa hjälp hemma. Med tanke på att systemet är alldeles nytt, att vi inte har någon vana vid att köpa den här typen av tjänster och att reglerna är rätt krångliga är resultatet faktiskt förvånande positivt. Regeringen säger sig nu vilja titta över regelsystemet, vilket är välkommet.
Skattesänkningar är allmänt att föredra framför den här typen av avdrag, inte minst för att skattesystemet blir enklare att överblicka då. Men regeringen genomför ju faktiskt skattesänkningar också, och det är främst låg- och medelinkomsttagare som är i fokus för dem.
En annan lagändring som kommer att märkas på bankkontot är de nya reglerna om trafikförsäkringen. Regeringen har beslutat införa en skatt på 32 procent på trafikförsäkringsavgifterna för alla motordrivna fordon och den skatten landa hos oss som en premiehöjning. Det är svårt att se det rimliga i denna skatt. Bilägarna betalar redan höga skatter, skatter som mer än väl täcker de kostnader biltrafiken medför.