Bra skolor måste belönas

Belöna kvalitet. Just nu håller landets niondeklassare på med gymnasievalen. De ska inte bara välja program utan också vilken skola de vill gå på - kommunal eller fristående. På många håll i landet är konkurrensen mellan skolorna mycket hård.

Västervik2007-04-03 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Färre elever betyder direkt mindre pengar till skolan, vilket naturligtvis går ut över verksamheten. I grunden är detta ett positivt fenomen. Konkurrens är bra för kvaliteten även på skolområdet. Och det är bara nyttigt för de kommunala skolorna att upptäcka att de inte med automatik får elever, de måste anstränga sig och erbjuda något som lockar.
Tyvärr är det inte alltid kvalitet som fäller avgörandet. Inte för att skolor - eller elever - inte bryr sig om kvalitet, det gör de i allra högsta grad. Skälet är att det har visat sig svårt att nå fram till metoder att jämföra olika skolors kvalitet, mycket beroende på ett motstånd från skolvärlden som inte tycker att man kan mäta kvalitet. Därför väljer skolorna andra argument, som är lättare att mäta och jämföra.

Anders Hultin, som var sakkunnig i utbildningsdepartementet 1991-94 när friskolereformen infördes och som nu är VD för Kunskapsskolan, skrev på måndagen i Svenska Dagbladet och pekade på en del av de problem som finns när skolorna ska locka elever.
Bland annat konstaterar Hultin att en del av de argument som skolorna använder är direkt oseriösa. Det är svårt att inte hålla med när man ser hur skolor lockar med datorer, körkortsutbildning, kändisar, läxlöshet och allt vad det kan vara. Han kritiserar också en del skolors sätt att få ner lokalkostnaderna, där eleverna bara behöver närvara i skolan under vissa veckodagar. resten är "distansstudier", något som det inte finns några fungerande riktlinjer för. En elev kan på det viset ta sig igenom gymnasiet med 40-50 procents närvaro, vilket självfallet är oacceptabelt.

Hultin konstaterar att det visst går att mäta skolkvalitet. Objektiva kriterier - som intagningspoäng, resultat och hur många elever som hoppar av - kan användas. Dessutom bör resursfördelningen till skolan utformas så att god kvalitet belönas och dålig kvalitet bestraffas.
Hultin har många goda poänger. Det ligger inte i någons intresse att hålla dåliga skolor om ryggen, oavsett vem huvudmannen är. Hultins resonemang måste nämligen också gälla de kommunala skolorna.
Läs mer om