Bra svensk sjukvård måste bli bättre

Köer. Tillgängligheten till sjukvård är fortfarande för dålig jämfört med andra västländer, anser fem moderata landstingsråd i sydöstra Sverige. Foto: Rolf-Göran Åström/Scanpix

Köer. Tillgängligheten till sjukvård är fortfarande för dålig jämfört med andra västländer, anser fem moderata landstingsråd i sydöstra Sverige. Foto: Rolf-Göran Åström/Scanpix

Foto:

Västervik2007-06-04 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sverige kan stoltsera med en över lag välfungerande sjukvård. En sjukvård som står sig bra i den internationella konkurrensen. Men sjukvården står inför stora utmaningar på grund av en åldrande och växande befolkning i kombination med ett tilltagande vårdbehov tack vara nya behandlingsmetoder och läkemedel. En glädjande utveckling men som samtidigt också innebär tuffare krav på sjukvården. För att möta framtidens krav krävs också framtidens lösningar.
Det är ett faktum att tillgängligheten fortfarande är alltför dålig jämfört med andra västländer. Begrepp som vårdkö och väntetid existerar knappt utanför Sveriges gränser. Som patient ska man uppleva att det går snabbt och enkelt att få kontakt och hjälp i sjukvården. Inte minst är detta viktigt för att människor ska ha förtroende för sjukvården. Därför är en av de mest prioriterande frågorna för oss moderater att förbättra tillgängligheten - den nationella vårdgarantin skall efterlevas och på sikt också skärpas.

Läkarförsörjningen är en nyckelfråga. Vi ser fram emot de nya utbildningsplatser inom läkarlinjen som nu aviseras men antalet platser måste utökas än mer. Det är inte rimligt att svenska läkarstuderande ska behöva söka sig till utländska lärosäten i den stora utsträckning som nu förekommer. Regeringen måste snarast vidta åtgärder för att trygga en fullgod läkarförsörjning om vi ska klara vår åldrande befolknings behov av vård nu och i framtiden.
Regeringens vårbudget innehöll en del mycket viktiga tillskott till vården, bland annat beträffande psykiatrin. Regeringen satsar 500 miljoner under 2007, lika mycket under 2008 samt 250 miljoner under 2009. Fortfarande är det oklart hur medlen skall användas. För oss i landstingen är det viktigt att regeringen omedelbart klargör detta så att huvuddelen av förslagen i Miltons utredning kan förverkligas.

Det är vår bestämda uppfattning att alliansen måste göra gedigna satsningar på vårdsektorn under de kommande åren. Många områden pockar på stora resurser och reformer. Tillgängligheten måste avsevärt förbättras, nya läkemedel innebär stora ökade kostnader som även staten måste ta större ansvar för och ska vi lyckas attrahera tillräcklig och kompetent vårdpersonal måste sjukvårdshuvudmännen få ordentliga resurser för detta.
Vi tror att vägen till en bättre tillgänglighet också går via att entreprenörskap blir mer allmänt i vården. Att öka valfriheten genom fler vårdgivare kommer leda till att patientens ställning stärks och vården utvecklas. Landstingen sitter inte ensamma inne med svaren och lösningarna utan det krävs en ökad mångfald av aktörer inom sjukvården - offentliga, ideella och privata.

För att vi lokalt skall ha möjlighet att genomdriva de reformer som krävs för att förbättra tillgängligheten och valfriheten måste socialdepartementet höja tempot. Beträffande möjligheterna till mer mångfald i vården är det av yttersta vikt att Lagen om offentlig upphandling, LOU, snarast förändras så att förutsättningarna för att driva verksamheter på entreprenad och möjligheterna till avknoppning blir bättre och enklare.
Svensk sjukvård har en fantastisk utvecklingspotential. Ingen annan bransch har så stor andel högutbildad personal som sjukvården. Den kompetens och den handlingskraft som personalen besitter måste tas till tillvara. Vi vill utveckla våra landsting till att bli mer attraktiva arbetsgivare men vi vill också skapa vägar för personalen att själva ta över och driva eget. Svensk sjukvårdspolitik har präglats av för mycket systemtänkande. Systemen har blivit viktigare än patienten som blivit kvar i väntrummet. Vår utgångspunkt är istället patienten. Utifrån patientens unika behov skall vi utveckla svensk hälso- och sjukvård.
DEBATT
Artikelförfattarna är moderata landstingsråd, Suzanne Frank i Kronoberg, Marie Morell i Östergötland, Malin Petersson i Kalmar län, Peranders Johansson i Jönköpings län och Gustav Nilsson i Blekinge.
Läs mer om