Bristande likvÀrdighet Baylans akilleshÀl
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Ă
sikterna i texten Àr skribentens egna.
Att var fjÀrde elev inte nÄr grundskolans mÄl Àr Sveriges kanske allvarligaste vÀlfÀrdspolitiska misslyckande nÄgonsin. Var tionde elev nÄr inte godkÀnt i svenska, matte och engelska och dÀrmed inte behörighet till gymnasiets nationella program. Det innebÀr att livets drömmar slÀcks redan i 16-ÄrsÄldern för var tionde svensk 16-Äring. SÄ hÀr ser resultaten ut Är efter Är.
Tanken var att elever pÄ IV-programmet snabbt skulle komplettera kunskapsbrister frÄn grundskolan, för att sedan ta sig in pÄ och igenom ett nationellt program pÄ gymnasiet. Men det Àr bara var femte IV-elev som gör den resan. IstÀllet Àr avhoppen frÄn gymnasieskolan betydande. LO har uppmÀrksammat att var femte 20-Äring inte har klarat av gymnasiet idag.
Den socialdemokratiska trekvartsskolan - dÀr bara tre av fyra nÄr mÄlen - sorterar elever för livet. Det Àr uppenbart att dagens brister i skolpolitiken kommer att visa sig pÄ arbetsmarknaden i framtiden. Vem hittar vi i bidragsberoende och arbetslöshet om nÄgra Är? Den som klarat av grundskolan, eller den som inte har gjort det?
Den svenska skolan tappar i förmÄga att kompensera elever för social bakgrund i en tid nÀr behoven av detta ökar. Skillnaderna i elevernas resultat ökar. Det beror inte pÄ att de bÀst presterande eleverna drar ifrÄn, utan att de svagast presterande eleverna har fÄtt det svÄrare i skolan. Det grundlÀggande problemet Àr att insatser för att upptÀcka kunskapsluckor och sÀtta in stöd inte görs i tid.
Sverige har - i motsats till den socialdemokratiska retoriken - inte lÀngre en likvÀrdig skola. Var du föds och var du bor avgör hur god utbildning du fÄr. Det finns skolor dÀr alla elever nÄr mÄlen, men det finns ett stort antal skolor dÀr mindre Àn hÀlften av eleverna nÄr mÄlen.
Allt detta bÀr den socialdemokratiska regeringen ansvar för. Fram till valet Àr det den socialdemokratiska regeringen som sitter pÄ verktygen att göra nÄgonting Ät saken, men Ibrahim Baylan Àgnar sig istÀllet Ät skrÀmselpropaganda om moderaterna och Alliansen.
Elever och skolor tillÄts att falla igenom, utan att det vare sig upptÀcks eller ÄtgÀrdas. Kommuner och skolor mÄste ges bÀttre förutsÀttningar, men ocksÄ hÄllas ansvariga för elevernas resultat.
En av förklaringarna till Finlands goda kunskapsresultat Àr höga förvÀntningar och krav pÄ eleverna. Den svenska skolan Àr istÀllet pÄ vÀg att bli en treÀmnesskola, eftersom gymnasiebehörighet kommer redan av godkÀnt i svenska, matte och engelska. DÀrför Àr det sÄ viktigt att som moderaterna betona att alla elever skall nÄ alla grundskolans kunskapsmÄl.
OECD har konstaterat att det individuella programmet inte alls har fungerat som tÀnkt och att fokus behöver lÀggas pÄ tidigare insatser. Det behövs regelbundna kontrollstationer för landets elever, med fler nationella prov och skÀrpta krav pÄ skolorna att ge tidiga, individanpassade stödinsatser.
Det behövs ocksÄ regelbundna nationella kontroller av skolors kvalitet och möjlighet till sanktioner mot skolor som inte ÄtgÀrdar brister. Skolverket bör fÄ bÀttre möjligheter att fÄ igenom sina rekommendationer till kommunerna, menar OECD. Moderaterna förslÄr att Skolverket ges möjlighet att förena sina kvalitetskrav med vite.
Det behövs - enligt oss - ocksÄ en uppvÀrdering av de tidiga skolÄren och en förtydligad lÀroplan för förskolan. Detta kan bÀttre kompensera elever för social bakgrund och bÀttre förbereda elever för lÀs- och skrivinlÀrningen i skolan.
Den bristande likvÀrdigheten Àr den svenska skolans och den socialdemokratiska skolpolitikens akilleshÀl. Ytterst handlar det om att tusentals barn inte fÄr den kunskap som livet krÀver.
Moderaterna har presenterat ett heltÀckande program för att höja kvalitetskraven pÄ skolan, men ocksÄ ge den nya verktyg för att klara uppdraget. BÀttre lÀrarutbildning, akademisk fortbildning för lÀrare, tidiga kunskapskontroller av elever, ökade krav pÄ individuellt stöd till alla elever som behöver och tidigare betyg, som berÀttar om hur det gÄr för varje elev hör till förslagen. Varje elev skall nÄ grundskolans alla mÄl.
DEBATT
Sten Tolgfors Àr riksdagsledamot och moderaternas talesman i skol- och utbildningspolitik.