Brister i hanteringen av läkemedel till äldre
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Läkartidningen nr 30-31 (25 juli-7 augusti) redovisar fyra forskare en studie av läkemedelsanvändningen hos äldre. Generellt pekar man på brister i kvaliteten. Personer över 75 år utgör ungefär nio procent av befolkningen men konsumerar mer än en fjärdedel av alla läkemedel i Sverige. I genomsnitt använder denna åldersgrupp fem läkemedel per person, men på särskilda boendeformer använder de äldre i genomsnitt tio läkemedel per person.
Samtidigt vet vi genom forskningen att äldre har en ökad känslighet och minskad förmåga att bryta ned läkemedlet i samma takt som yngre personer. Risken är uppenbar att läkemedelssubstanser lagras i kroppen och förorsakar olika former av förgiftningssymptom. De har då helt motverkat sitt syfte, att bota, hjälpa och lindra. Istället tvingas inte sällan den äldre till sjukhusvård för avgiftning, som följd av intagna läkemedel, där effekten hos en äldre patient blivit en helt annan än hos andra åldersgrupper.
I Kalmar län finns landets äldsta befolkning. Därför lade allianspartierna särskild tyngd på frågor som rör de äldres hälso- och sjukvård, när vi ledde landstingets arbete under förra mandatperioden. Bland annat tog vi initiativ till en bred utbildningssatsning för personal som arbetar med äldre, både inom primärvården och inom den kommunala hälso- och sjukvården, för att höja kompetensen både kring det friska åldrandet och för åldrandets sjukdomar. Ett viktigt moment omfattade just äldre och läkemedel.
Glädjande nog hävdar sig Kalmar län väl i undersökningen, som vi redovisar ovan, vilken grundar sig på data från sista kvartalet 2005. Skillnaderna mellan länen må vara marginella, men trenden är tydlig. I samtliga aspekter låg resultaten för vårt län bland de allra bästa i riket.
Som kristdemokrater har vi lagt särskild vikt vid de äldres situation i vårt politiska arbete. Därför gläder det oss att hälso- och sjukvårdens personal i Kalmar län på ett så tydligt sätt fokuserat de viktiga frågor som rör äldre och läkemedel.
Länet med störst andel äldre, Kalmar län, ska vara ett gott län att leva i för alla åldrar. Det är en fråga om etik och värdighet!
DEBATT
Anders Andersson, Järnforsen, är landstingsråd. Gudrun Brunegård, Vimmerby, är samordnare och politisk sekreterare. Båda är kristdemokrater.