<B>TEKNISKT FEL PÅ VISSA SIDOR I VT:S NÄTTIDNING IDAG. VI ARBETAR PÅ ATT RÄTTA TILL DET.</B> Handläggare gör ett bra jobb på Försäkringskassan

Komplext. "Att använda sig av massmediaartiklar som underlag för att generellt kritisera någon annan myndighet/arbetsgivare eller privatperson är lätt men leder ingen vart då verkligheten oftast är betydligt mer komplex", skriver Elisabeth Hamilton som är länsdirektör för Försäkringskassan i Kalmar och Jönköpings län.Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Komplext. "Att använda sig av massmediaartiklar som underlag för att generellt kritisera någon annan myndighet/arbetsgivare eller privatperson är lätt men leder ingen vart då verkligheten oftast är betydligt mer komplex", skriver Elisabeth Hamilton som är länsdirektör för Försäkringskassan i Kalmar och Jönköpings län.Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Foto:

Västervik2007-04-02 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Elisabeth Hamilton är länsdirektör för Försäkringskassan Kalmar och Jönköpings län.Genmäle på Göte Ljungdahls, personal-/rehabansvarig på Totebo AB, debattartikel i Västerviks-Tidningen den 29 mars.
Göte Ljungdahl beskriver Försäkringskassans arbete skildrat i massmedia som "inte speciellt positivt". Försäkringskassan beslutar varje år i över 20 miljoner antal ärenden. Massmedia har en annan roll än Försäkringskassan. Därför skildras inte det övervägande antal av positiva reaktioner som vi dagligen har. Att använda sig av massmediaartiklar som underlag för att generellt kritisera någon annan myndighet/arbetsgivare eller privatperson är lätt men leder ingen vart då verkligheten oftast är betydligt mer komplex. Försäkringskassan har som vana att inte gå in och debattera enskilda personer massmedialt. Det är en etikpolicy som vi följer. Vi går heller inte ut i massmedia och kritiserar våra samverkanspartners då vi ska ha ett gott samarbete med syfte att hjälpa människor tillbaka i arbetet så snabbt som möjligt.
Försäkringskassans handläggare gör ett mycket bra jobb! De har till uppgift att utreda de ärenden som anmäls samt att besluta om rätten till ersättning. Försäkringskassan har till uppgift att ifrågasätta uppgifter och begära kompletteringar för att kvalitén i beslutsunderlagen skall vara tillfyllest. Allt beslutsunderlag skall vara skriftligt. Försäkringsläkarens roll är att i tveksamma medicinska underlag, vara rådgivare åt handläggaren. Försäkringsläkaren beslutar inget, det är handläggarens uppgift.

Att Göte Ljungdahl tycker att det är "ett fullständigt korkat system" är hans personliga åsikt och inget som Försäkringskassans tjänstemän har rätt att beakta i handläggningen. Vi ska följa det system som riksdag och regering har beslutat. I detta system så har den behandlande läkaren i uppdrag enligt lag att beskriva sjukdom samt dess påverkan på arbetsförmågan i ett läkarintyg/-utlåtande. Socialstyrelsen håller just nu på med nationella riktlinjer som ska hjälpa läkarkåren att rekommendera rätt ordination av frånvaro från arbetet beroende av diagnos/besvär.
Inslaget i Uppdrag granskning hade givetvis inte i avsikt att beskriva verkligheten. Intervjun med undertecknad gjordes på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm med vår presschef närvarande. Den pågick i en och en halv timme där jag skulle beskriva och fick frågor allmänt om sjukförsäkringssystemet och dess administration. Inga personärenden nämndes. Därefter klipptes mina svar ihop med en enskild person som gått till massmedia. Vad som inte heller framkom var att ärendet var handlagt och klart före programmet, det vill säga handläggningen ändrades inte på grund av programinslaget. Försäkringskassan uppmärksammade TV 4 på detta så att de skulle korrigera sitt uttalande till veckan därpå. Det gjordes inte.

Sjukförsäkringen finansieras av arbetsgivaravgifter samt av skatter. De pengarna har Försäkringskassan till uppgift att transferera åter till personer som enligt regelverket uppfyller kriterierna för att få dem. Den nogsamma uppgift som Försäkringskassan har, att besluta och betala ut rätt ersättning, ska vi sköta. Sjukförsäkringen är solidarisk, vilket innebär att många betalar in till systemet men endast de som har rätt till ersättning ska ha det. Som enskild kan man alltså inte välja att ta ut ersättning när man vill. Det är regering och riksdag som beslutar om vilken myndighet som ska utföra arbetet. Kommunerna beslutar om sina uppgifter.
Försäkringskassan får inte besluta om avslag när en person har rätt till ersättning. Vi har däremot till uppgift att minska sjukfrånvaron tillsammans med andra myndigheter, arbetsgivare samt hälso-och sjukvården genom tidiga aktiva åtgärder för individer så att de snabbare återgår i arbete. Det är således en positiv inställning till individer och tillsammans med övriga inblandade som leder till ett gott arbetsliv.
Den omställning och modernisering som Försäkringskassan just nu genomgår syftar till att vi ska bli bättre gentemot kund i alla avseenden.

Att Göte Ljungdahl verkar tro att Försäkringskassan har rehabiliteringsansvar för Totebo AB är märkligt. Enligt arbetsrätten så har arbetsgivaren rehabiliteringsansvar för sina anställda. Arbetsgivaren har också ansvaret att tillämpa Sjuklönelagens regler de första fjorton dagarna för de anställda. Först därefter är det försäkringskassan, med stöd av lagen om allmän försäkring som övertar prövning av rätten till ersättning samt utbetalning. Nämnda två lagar har ungefär samma kriterier för bedömning av rätten till ersättning. Görs inte detta av Totebo AB?
Vad gäller den samordning som Försäkringskassan har till uppgift att driva så gör vi den bland annat genom att sammankalla till tidiga avstämningsmöten med den anställde, arbetsgivaren samt behandlande läkaren. Rehabiliteringsutredning, är en utredning som arbetsgivaren har till uppgift att göra tillsammans med en anställd som inte kan arbeta på grund av sjukdom. Självklart gör Försäkringskassan detta för egen anställd personal.
Göte Ljungdahl är välkommen att kontakta Försäkringskassan för ytterligare dialog både som privatperson och som personal-/rehabansvarig för sitt företag.
DEBATT
Citat:
Läs mer om