Budgeten bra även i Västervik
Vårbudgeten. Regeringens vårbudget och satsningarna på att exempelvis minska ungdomsarbetslösheten slår tydligt igenom även lokalt. På vilka sätt fick vi veta på måndagen, när kommunalrådet Harald Hjalmarsson berättade om vilka konsekvenser budgeten får för Västervik.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men Harald Hjalmarssons oro för att Västervik ska tvingas betala pengar till det kommunala skatteutjämningssystemet i stället för att - som i dag - ta emot pengar - förtjänar några kommentarer. Oron är ytterligare ett bevis på hur vansinnigt utjämningssystemet är.
Befolkningsprognoserna för Västervik visar nämligen ett plus under de närmaste åren, och om befolkningen ökar kommer Västervik helt sonika att flyttas från kolumnen bidragsmottagare till kolumnen bidragsgivare. Systemet straffar kommuner som sköter sig och belönar kommuner som inte förmår hantera sina problem så bra. En kommun som förbättrar sin ekonomi och lyckas attrahera företagsetableringar och öka inflyttningen tvingas genom utjämningssystemet avstå en rätt stor del av resultatet av den framgångsrika politiken till andra kommuner. Inte precis något incitament för fortsatta ansträngningar, kan man tycka.
Det är dessutom helt oacceptabelt att ha ett system för transfereringar mellan kommuner som är så fullkomligt obegripligt som det svenska. Rättssäkerheten kräver att offentliga bidragssystem är begripliga och transparenta - inte totalt fördolda för alla utom den handfull personer som har som sin livsuppgift att hantera dem.
Alla de modeller för utjämning mellan kommuner som Sverige prövat sedan 60-talet har visat sig orättvisa, snåriga och oflexibla. Det är dags att inse att ekonomisk utjämning mellan kommuner inte kan bygga på principen att bestraffa framgångar och belöna misslyckanden.