Sin vana trogen försöker Gudrun Brunegård (KD) att sprida oro bland olika patientgrupper för att uppnå sina egna politiska syften (VT 9/5). Den här gången gäller det de cancersjuka. Bakgrunden är att en onkolog nu går i pension i Västervik. Rekrytering pågår för att ersätta kompetensen. Till dess att rekryteringen är klar och en ny onkolog finns på plats kommer Västerviks sjukhus att på kort sikt hantera situationen genom hjälp från Länssjukhuset i Kalmar eller genom hyrläkare.
De cancersjuka i norra länet har ingen anledning att känna oro. De cancersjuka kommer givetvis att få vård och behandling som tidigare. Jag tycker att sjukhusledningen på Västerviks sjukhus hanterar frågan på ett ansvarfullt sätt. Som ansvarigt landstingsråd har jag ett starkt förtroende för Västerviks sjukhus. Att Gudrun Brunegård inte har samma tillit för professionen beklagar jag.
Vi socialdemokrater vill utveckla cancervården i Kalmar län. Framför allt krävs det ytterligare åtgärder för att komma tillrätta med de vårdköer som är långa för vissa cancerdiagnoser. Framför oss ligger följande arbete under 2014:
1. Ett omfattande arbete pågår med att gå igenom alla delar av den samlade cancervården. I centrum står bröst-, prostata-, kolorektal- och lungcancer.
2. Beslut är fattat om att alla cancerpatienter ska erbjudas en fast kontaktsjuksköterska.
3. En målsättning har satts upp som innebär att väntetiden från misstanke till påbörjad cancerbehandling maximalt ska få vara fyra veckor.
4. Stora resurser har de senaste åren lagts på bland annat att erbjuda fler cancerpatienter vård i hemlänet.
5. För att stärka patientinflytandet och patientens ställning ska vårdöverenskommelser upprättas med de cancersjuka för att tydliggöra sjukvårdens åtaganden.
6. Cancersjukdomarna måste också mötas förebyggande. Landstingets arbete för att förbättra befolkningens rök-, kost- och motionsvanor ska intensiveras.
Vi socialdemokrater i Kalmar län vill prioritera mer resurser till cancervården de kommande åren. Får vi en socialdemokratiskt ledd regering kommer Landstinget i Kalmar län att få cirka 50 miljoner kronor mer årligen. Vi vill använda dessa resurser till att anställa fler specialister, skapa smidigare vårdkedjor och investera i ny teknik och i de bästa tänkbara behandlingsformerna.