Att få besked att man har fått cancer är bland det värsta som kan drabba oss människor. Om man dessutom får vänta länge på att få behandling skapas en känsla av rädsla och otrygghet. Landstinget i Kalmar län har generellt sett Sveriges kortaste vårdköer. Men för vissa cancerformer är väntetiderna orimligt långa. Vi rödgröna partier tycker att situationen är otillfredsställande. För att minska den samlade tiden från misstanke om tumör till genomförd behandling krävs det att cancersjukvården bättre organiseras efter patienternas väg i vården och berättigade krav.
Under de senaste åren har en rad ambitionshöjningar genomförts och utvecklingen av cancervården är på god väg att förbättras. Följande har genomförts eller ska genomföras 2014:
1. Ett omfattande arbete pågår med att gå igenom alla delar av den samlade cancervården. I centrum står bröst-, prostata-, kolorektal- och lungcancer. Vårdkedjorna måste hållas samman bättre så att patienten upplever sjukvården som sammanhängande. Under året ska det därför införas individuella vårdplaner samt multidisciplinära konferenser för alla cancerpatienter.
2. Beslut är fattat om att alla cancerpatienter ska erbjudas en fast kontaktsjuksköterska. Målsättningen är att det ska vara infört vid halvårsskiftet. Sjuksköterskans roll är att ansvara för att vårdplanen görs, att ge stöd till patienten och vara en naturlig kontakt som patienten alltid kan vända sig till.
3. En gemensam kraftsamling med våra grannlandsting är påbörjad för att höja kvalitén i cancervården ytterligare. Ett prioriterat område för tillgänglighetsarbetet är målet att väntetiden från misstanke till påbörjad cancerbehandling maximalt ska få vara fyra veckor.
4. Stora resurser har de senaste åren lagts på modern teknisk utveckling, dyrare och effektivare mediciner, att rekrytera nya medarbetare för att kunna erbjuda fler cancerpatienter vård hemlänet. Landstinget har byggt upp en ny onkologenhet vid Länssjukhuset i Kalmar och genomfört en utbyggnad av strålningsverksamheten. Landstinget har även förstärkt kompetensen inom onkologin vid Västerviks sjukhus.
5. Numera mäts väntetiderna i sjukvården generellt och följs upp av landstingsstyrelsen. Men det krävs ytterligare förbättringar av mätningarna, framför allt måste det bli smidigare att ta fram dagsaktuell köstatistik. Att öppet redovisa tillgängligheten och jämföra oss med andra landsting skapar möjligheten att hela tiden fokusera på hur cancersjukvården kan bli bättre.
6. Under våren startar en nationell studie om testmetoder vid screening för tjock- och ändtarmscancer vilket ger landstinget en möjlighet att förbereda för ett fullskaligt screeningprogram.
7. För att stärka patientinflytandet och patientens ställning ska vårdöverenskommelser upprättas med de cancersjuka för att tydliggöra sjukvårdens åtaganden. Införandet har påbörjats för patienter med blodcancersjukdomar och ska sedan ges till samtliga cancerpatienter i Kalmar län.
8. Cancersjukdomarna måste mötas preventivt. Landstingets arbete för att förbättra befolkningens rök-, kost- och motionsvanor är prioriterat.
På samma sätt som många patienter och medborgare är otåliga över köerna inom vissa delar av cancervården är vi folkvalda politiker det. Vi kommer därför att fortsatt prioritera tillgängligheten och kvaliteten inom cancersjukvården. Vid nästa sammanträde med landstingsstyrelsen har vi begärt en ordentlig föredragning om vilka förbättringar som planeras och vilka ytterligare förändringar som krävs. Svensk cancervård håller internationellt sett en väldigt hög kvalitet. Men vi är inte nöjda förrän vårdköerna är minimerade och att alla cancerpatienter känner sig trygga.