Dags att kolla resultatet och sätta betyg
Virket i skogen. Artikelförfattarna vill att vinsterna från skogen ska stanna i Sverige. Arkivbild: Hans Brandin
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har fått många oroliga samtal från skogsägare som gjort sitt livs största avverkning med alldeles för dåligt ekonomiskt netto. Till detta kommer oro för granbarkborrar och övriga hot om klimatförändringar i framtiden.
Som skogsägare har vi ansvaret att sköta skogen efter de förutsättningar och råd som ges. Vi kan konstatera att den chock som skogsägaren drabbades av gjorde att man inte handlade affärsmässigt i sina kontakter med virkesköpare.
De skogsägare som inte hade någon upparbetad kontakt med virkesköpare blev många gånger illa behandlade då ingen ville ha deras virke. Att i den situationen inte se till framtida affärsrelationer med skogsägaren är mycket kortsiktigt.
De miljarder som den svenska skogsindustrin har fått sig till del kommer i stor utsträckning från Gudrunvirket. Att flera skogsförädlande bolag ökar sin volym och utdelningen på börsen talar sitt tydliga språk. Stormen har generat goda förtjänster på skogsägarens bekostnad.
Vi känner ett ansvar för svensk ekonomi och sysselsättning och där är betydelsen av vår skognäring stor. Konkurrensen om skogsråvaran ökar både för sågverk, massaindustri och på energisidan. Vi ser tydliga tecken på att utländska företag är intresserade av den skog vi har kvar. Skall vi nå LRF:s vision om 35 000 nya jobb förutsätter det att skogen förädlas i Sverige.
Det börjar nu närmar sig examen och betygen skall delas ut.
Södra skogsägarna upparbetade mycket av stormvirket och har delat ut en stor del av vinsten till sina medlemmar. Vi har också Nydala sågverk som också förstår att sköta relationer och gett en extra utbetalning till sina kunder. Hur skall ni övriga klara att få godkända betyg?
I nuläget är det risk för att flera virkesköpare får underbetyg, men än finns det möjlighet att hamna i ett bättre läge i betygsättningen. Framtidens skogsägare levererar sitt virke endast till de köpare som förstått att inte utnyttja naturkatastrofer i sitt företag. Goda affärsförbindelser är en framgångsfaktor för säker virkesförsörjning i företagen och för Sveriges ekonomi.
Framtiden kräver Väl Godkänt för att lyckas.
DEBATT
Artikelförfattarna är alla regionförbundsordförande i LRF, i respektive regionerna Skåne, Halland, Sjuhärad, Jönköping och Sydost.