Dags för höjda lärarlöner

Ellen Key-skolan, en av kommunens högstadieskolor.Arkivbild: Lisa Olaison

Ellen Key-skolan, en av kommunens högstadieskolor.Arkivbild: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2012-06-25 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan står inför stora pensionsavgångar. Sveriges Kommuner och Landsting har i en prognos beräknat att 80 000 lärare kommer att behöva rekryteras fram till 2020 med anledning av de stora pensionsavgångarna.

Samtidigt finns det inte nog med nyutexaminerade lärare som kan ersätta de lärare som går i pension. Studenter väljer bort lärarutbildningen. I dag är det endast 1,2 sökande till lärarutbildningen och på många lärarutbildningar står stolarna tomma, särskilt på ämnesinriktningar såsom matte och de naturorienterande ämnena. Huvudorsaken är de låga lönerna. Få väljer att bli en dåligt betald mattelärare när de i stället kan bli en bättre betald ingenjör.

Detta är ett allvarligt samhällsproblem. Det riskerar att försvaga Sveriges konkurrenskraft. För ska vi vara en kunskapsnation kan vi inte fuska med grunden - barn och ungas utbildning.

Självklart gäller det här även i Västervik. Ska Västervik vara en kommun där redan befintliga företag kan växa och som också får nya företag att etablera sig här kräver det en stadig tillgång på kompetent och kunnig arbetskraft. En förutsättning för det är en bra skola.

En bra skola kräver satsningar, inte besparingsuppdrag. En bra skola förutsätter också att man investerar i lärarna. Skolan styrs av skollag och läroplan. Men det är lärarnas uppdrag läroplanen beskriver. Skolan får en läroplan men lärarna är de som bygger och gör verklighet av den.

För ska Västerviks kommuns elever kunna ge den bästa utbildningen till eleverna behövs de bästa lärarna. Och vill vi ha de bästa lärarna i Västervik måste kommunens politiker satsa på att höja lärarnas löner för att kunna konkurrera med andra kommuner.

Som det ser ut nu i Västerviks kommun går cirka 1/3 av grundskolans lärare i pension under den närmaste 10-15 åren. Ungefär lika stor andel av fritidspedagogerna och av förskollärarna kommer 4 av 10 att lämna skolan under den tiden. Av gymnasielärarna är det närmare hälften och på Vuxenutbildningen är det i stort sett alla lärare som måste nyrekryteras under samma tidsperiod. Slutsatsen är att Västerviks kommun, i likhet med många andra kommuner, kommer att ha ett mycket stort behov av att nyanställa lärare under de närmaste 10 åren. Kommer det att lyckas?

I dag har Västervik länets lägsta medianlöner. Ingångslönerna är bland de lägsta i kommungruppen. Bland Sveriges 290 kommuner är Västervik en låglönekommun. Hur ska Västervik vara en attraktiv arbetsgivare under de förutsättningarna? Hur rekryterar och behåller man lärarna när det ideligen sparas och utlovade satsningar på skolan och lärarna än så länge inte blivit mer än ord och tomma löften? Menar man allvar med visionen om att skapa Sveriges bästa skola här i Västervik räcker det inte att krydda jobbannonserna med formuleringar som " attraktiva boendemiljöer och mycket livskvalitet". Det är faktiska handlingar som räknas och som gör att lärarna vill jobba i Västervik.

Du som är en av kommunens politiker kan ta ditt ansvar och bidra med beslut som innebär att vi tar ett tydligt första steg mot höjda lärarlöner. Annars riskerar vi att på sikt inte ha tillräckligt med utbildade lärare i skolan. Vem ska då stå i klassrummet och ge Västerviks barn och ungdomar kunskaper som rustar dem för livet?

Debatt
Läs mer om