Danskt val med dramatik

Västervik2015-06-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det skulle bli en walk over-seger för de borgerliga. Men då de danska vallokalerna öppnar på torsdagsmorgonen tyder allt på att det blir en sällan skådad rysare.

Den rödrosa regeringen står mot det blå blocket med liberala Venstre i spetsen. Under hela den fyråriga mandatperioden, då Danmark styrts av statsminister Helle Thorning-Schmidts koalitionsregering (Socialdemokraterna och Radikale Venstre), har de borgerliga haft en solid ledning i alla opinionsmätningar. Danskarna har förvånats över regeringens många brutna vallöften och straffat den.

Men just nu, när detta skrivs, har regeringspartierna återhämtat sig. Det är i det närmaste dött lopp. Venstres Lars Løkke Rasmussen, som efter det senaste valet deklarerade att han bara lånade ut nycklarna till statsministerkontoret till Thorning-Schmidt, kan inte vara säker på att nu få dem tillbaka.

Valrörelsen har präglats av att "alla andra" försökt närma sig det allt populärare Dansk Folkeparti, DF (som spås få närmare 20 procent av rösterna). Det har, förstås, handlat om invandrings- och flyktingpolitiken som är DF:s starkaste kort. Bland annat har Socialdemokraterna på ett aldrig tidigare skådat sätt gått ut i stora kampanjer och deklarerat att de som kommer till Danmark ska arbeta, lära sig danska och sköta sig.

Ett annat stort ämne i valrörelsen har varit behandlingen av de äldre – också det något som engagerar Dansk Folkeparti. Partierna har tävlat om att övertrumfa varandra i fagra löften om godare mat och fler duschtillfällen på ålderdomshemmen.

Det står också klart att det i stor utsträckning handlar om ett "presidentval" – Thorning-Schmidt mot Lars Løkke. Det är en kamp mellan två helt olika personligheter. Statsministern trivs på de bonade golven tillsammans med internationella politiker. Lars Løkke beskrivs, av motståndarna, som en gamäng som dricker för många fatöl och slarvar med kvitton och reseräkningar. Det handlar om att vinna eller försvinna – den som inte blir statsminister kommer snabbt att lämna dansk politik.

För Konservativt Folkeparti blir valet av ödeskarriär. Konservative har tidigare troget varit regeringspartner till Venstre. Men nu riskerar partiet att åka ur folketinget. Detta trots att spärrgränsen är så pass låg som två procent. I vissa opinionsmätningar når Konservative, som i senaste valet fick 4,9 procent, inte ens till två procent.

En av förklaringarna är att det är trångt i det borgerliga blocket. Där återfinns vid sidan av dominerande Venstre också Dansk Folkeparti, också det växande Liberal Alliance. Och så alltså Konservative – som av de egna beskylls för att ha övergett (eller glömt) kärnfrågorna om Drottningen, Gud och Fosterlandet. Eller uttryckt i en modernare form; partiet är inte tillräckligt offensivt när det gäller undervisning, kultur, kyrka och omsorgen om samfundets svagaste.

Även det senaste valet, 2011, var mycket spännande. Blott 8 500 röster skiljde mellan blocken och gav Danmark dess första kvinnliga statsminister. Lika dramatiskt kan det bli den här gången.

Läs mer om