”Budget 2016, ekonomisk planering 2017-2018” ska antas av kommunfullmäktige nu på måndag. Ett mycket viktigt dokument för din och min framtid. Har du sett många stolta debattinlägg där majoritetspartierna (S), (C ) och (MP) försvarar och lyfter fram offensiva satsningar? Har du sett eller hört (C) eller(MP) säga någonting? Har du sett det (för närvarande) största oppositionspartiet (M) gå emot majoritetens förslag på besparingar/ effektiviseringar på skola och omsorg? Ty(s)tare har det nog aldrig varit om ett budgetförslag.
Demokrati, tydligt ansvarsutkrävande och ideologi är viktiga frågor - också lokalt – Det har Folkpartiet alltid hävdat. Vi ser ingen större skillnad på den politik som den nu socialdemokratiskt styrda majoriteten bedriver och den maktpakt som (S) och (M) stod för. Centerpartiets tidigare oklara roll har inte blivit tydligare. Moderaterna går med på majoritetens förslag om neddragningar på skola och omsorg och Centern har backat, på tidigare krav på skattehöjning, för att säkra kvaliteten på verksamheterna.
Folkpartiet prioriterar och utgår i sitt budgetalternativ från att kommunen ska bli en attraktiv arbetsgivare och en kommun man väljer att stanna och arbeta i eller gärna flyttar till för att söka anställning, leva och bo. Vi i FP står fast vid vår uppfattning, att det inte är att vi har den i särklass lägsta kommunalskatten som gör oss attraktiva som kommun. Det är istället att vi har hög kvalitet på skola, barnomsorg, äldrevård och sjukvård och att kommunen blir en attraktiv arbetsgivare, som sätter Västerviks kommun på kartan.
Därför är det självklart för oss att säga: Nej till majoritetens förslag på ”effektiviseringsförslag” för BUN som kommer att leda till ännu fler neddragningar av lärartjänster. Nej till minskningen på 4,5 miljoner till LSS-kostnader som en enig Socialnämnd yrkat att få slippa. Nej till höjda och förändrade politikerarvoden utan att det är förhandlat och överenskommet med övriga partier.
Vi väljer att i första hand prioritera och satsa på löne- och kompetensutveckling. Dels är det med tanke på de redan låga löneläget i kommunen och dels det kommande stora rekryteringsbehov som finns. Ska Västerviks kommun utvecklas och gå framåt måste humankapitalet gå hand i hand med det ekonomiska kapitalet!
Vi vill ha utrymme för den troliga löneutvecklingen, enligt SKL 3% generellt, för att inte som majoriteten, underfinansiera budgeten. Dessutom satsar vi utöver majoritetens förslag (1,5%) ytterligare 1% på den extra lönesatsningen för lärarna. Vårt budgetförslag för 2016, en utökning av ramarna med 21,05 mkr, baseras på en skattehöjning motsvarande 50 öre d.v.s. en utdebitering på 21,66 kr.
Vi är definitivt inte motståndare till förbättringsarbete, det måste ske fortlöpande. Men att man skulle göra de effektiveringsvinster i kronor och ören som presenteras i majoritetens budget, är vi mycket tveksamma till. Effektiviseringssiffrorna för barn- och utbildningsnämnden ser vi som en omöjlighet utan att de drabbar personaltätheten i verksamheterna.