DEBATTMer folkhälsoarbete i skolan

Västervik2006-07-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lars-Olof Olsson, Skurup, är kristdemokratisk kommunpolitiker.Hälsoläget i Sverige är allmänt sett bra, men ändå väldigt ojämlikt fördelat. Forskning visar att resurssvaga gruppers hälsoutveckling och medellivslängd är sämre än för dem som är välutbildade och resursstarka.
Den goda hälsan och låga dödligheten som vi finner hos de högst utbildade är möjlig att uppnå även för de grupper som har det sämre. Det räcker dock inte med "brandkårsutryckningar" eller avgränsade punktinsatser, utan man måste arbeta långsiktigt och målmedvetet för att förebygga sjukdom och ohälsa.
Det kan handla om att man redan i skolan aktivt och tydligt arbetar för att eleverna ska förstå värdet av god hälsa, och se fördelarna med att ta hand om sin kropp. Ungdomarna är vår viktigaste resurs om vi i framtiden ska kunna räkna med tydligt förbättrade folkhälsotal, och därför måste skolan tydligare än idag, visa hur viktigt det är med god hälsa. Det gäller kost, motion och att säga nej till narkotika, tobak med mera.
Vi ska även vara väldigt stolta över vårt system med skolluncher, och verkliga dra nytta av denna stora fördel, som alla tar för självklar idag. Vårt grannland Danmark har till exempel inget skollunchsystem. Eleverna tar själv med sig skollunch, eller köper något i närmsta kiosk. Det säger sig själv att ett mål lagad mat mitt på dagen, är bättre än en påse chips och en läsk!
Jag anser att folkhälsoarbetet måste få en starkare och tydligare ställning inom skolans värld!
Läs mer om