DEBATTNyckeln till flygets miljöproblem

Utsläpp. Miljöaspekterna måste in i bilden för fortsatt användning av flyg som transportmedel, menar de båda debattskribenterna.Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Utsläpp. Miljöaspekterna måste in i bilden för fortsatt användning av flyg som transportmedel, menar de båda debattskribenterna.Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Foto:

Västervik2007-03-21 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mats Sander och Lars Lindblad är båda riksdagsledamöter för moderaterna.I dagarna är det remisstop för EU-kommissionens förslag om att inom några år inkludera flyget i det europeiska handelssystemet för utsläppsrätter av koldioxid. Detta är ett förslag som sannolikt är nyckeln till att vi ska kunna fortsätta använda flyget.
Att resa med flyg har länge varit en självklarhet för många svenskar vare sig det gäller semesterresan till Thailand, affärsresan inom Europa eller inrikesresan till avlägsna släktingar. Klimatförändringarna har aktualiserat frågan om flygindustrin kommer att kunna fortsätta växa.
Det är tveklöst att flyget, liksom nästan alla andra transporter, påverkar klimatet. Transportsektorn är den enda sektor, globalt sett, som kontinuerligt ökar sin påverkan på klimatet. Det är tydligt att något måste göras.
Flyget har vaknat sent i miljöhänseende och står idag på samma nivå som bilbranschen gjorde på 70-talet. För att klara av flygets klimatutmaning finns ingen universal enhetslösning. Det kommer att krävas hårt och systematiskt arbete från både flygbranschen, myndigheter, politiska organ och andra.
Ny teknik, alternativa bränslen, förbättrade procedurer och effektiva ekonomiska styrmedel är några av de komponenter som kommer att hjälpa flyget att överleva och utvecklas även i framtiden.
Den socialdemokratiska regeringens lösning var att föreslå en flygskatt. Vi var många som var emot detta då det inte skulle minska flygets klimatbelastning. Alliansen lovade också att den aldrig skulle införas om man vann valet och någon flygskatt infördes inte. Problemet är att flyget bidrar till klimatförändringarna och det är där som vi måste finna andra lösningar.

Sverige är ett miljötänkande land så den stora utmaningen ligger i att sprida systemet om handelsrätter för utsläppsrätter till andra världsdelar. Sverige har därför en viktig uppgift att trycka på i de politiska organ där man arbetar för att göra verklighet av denna ambition. Det kan understrykas att både den svenska flygbranschen och miljörörelsen är positiva till förslaget.
Den pågående klimatdebatten signalerar ett skifte i svenska folkets och samhällets värderingar och förväntningar. Klimatförändringarna är faktorer som måste genomsyra alla beslut som tas i olika sammanhang - även gällande flygindustrin. Det räcker inte med att vi fattar beslut i utvalda delar som påverkar klimatet.

Om vi vill fortsätta att använda oss av flyg som transportmedel så måste vi inkludera miljöaspekterna.
Det innebär att vi människor måste ta större ansvar när vi utför handlingar som påverkar miljön och det innebär att vi politiker måste se till att vi fattar beslut om utvecklingen på ett sätt som står i harmoni med de värderingar och förväntningar som finns i samhället idag.
EU-kommissionens förslag till hur flyget som första transportslag ska bli en del av det europeiska handelssystemet för utsläppsrätter för koldioxid kan vara avgörande för både flygindustrins och miljöns framtid. (SNB)
Läs mer om