DEBATTPutnameffekt vore önskvärt

Västervik2006-07-24 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Henrik Hermansson representerar Arbetarnas Bildningsförbund och är ordförande i FIS. Hans Mannefred representerar Studieförbundet Vuxenskolan och är ledamot av styrelsen för FIS.Det blir fler och fler lokala teaterprojekt i Sverige. I Jönköpings län är många av de lokala teaterprojekten ett resultat av samverkan mellan olika lokala studieförbund och Smålands Musik och Teater. Det är därför glädjande att samarbetsorganisationen Folklig teater i Småland (FIS) har bildats.
Effekterna av dessa teaterprojekt handlar inte bara om att ge människor en kulturupplevelse. Det handlar också om att man genom studieverksamhet går samman och utvecklar en ide och får den genomförd. Allt detta får människor att växa för att kunna gå upp på scen.
Kultur kan också skapa tillväxt, inte minst på mindre orter.
Den amerikanske forskaren och sociologen Robert Putnam visade för några år sedan i en forskningsrapport att norra Italien hade bättre tillväxt än södra Italien, tack vare ett bättre fungerande civilsamhälle, där människor kunde träffas i olika föreningar och grupper och förverkliga sin ide. Därför kan man säga att man med teaterprojekten vill han en Putnameffekt.
Teater och folkbildning sparar pengar åt sjukvården. Kulturen är en viktig del i folkhälsoarbetet. Satsningar på folkbildning är viktiga i kulturpolitiken och leder till utveckling och ger därmed mer skatteintäkter.
Demokrati är inte ni utan vi. Teater bygger på att det är vi - som tillsammans gör något.
Teaterprojekten är en satsning på det goda samhället. Och det om något behöver vi.
Läs mer om