DEBATTVästerviks sjukhus ska förbli offentligt
Ingen utförsäljning. De fyra landstingspolitikerna skriver att Västerviks sjukhus inte ska säljas ut. Arkivbild: Matilda Ahl
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Väljarna var kritiska till den förra borgerliga majoritetens försök att sälja Västerviks sjukhus, vilket resulterade i att allt utvecklingsarbete på sjukhuset avstannade och att skattebetalarna fick punga ut 30 miljoner kronor.
När de borgerliga partierna i valrörelsen antydde att även Oskarshamns sjukhus satts upp på privatiseringslistan fick många väljare nog. De ville inte ha något systemskifte i Kalmar läns landsting.
För oss är det en naturlig utgångspunkt att det ska vara det offentliga som äger våra sjukhus. Vi stora fördelar med att landstinget och medborgarna har kontroll och insyn i sjukhusen.
Även nationellt fördes denna debatt i valrörelsen. Medan våra partier gav tydliga besked till väljarna undvek de borgerliga partierna att tala klarspråk om ägandet av framtidens sjukvård. De borgerligas planerade systemskifte doldes i dunkel, tills nu, ska tilläggas.
Den 22 februari presenterade regeringen ett förslag som innebär att den så kallade stopplagen försvinner. Vad riskeras då vid ett borttagande av lagen? Jo, landets bästa och mest avancerade sjukhus kan komma att styras och ägas av multinationella börsbolag med starka vinstintressen. Den borgerliga regeringen öppnar även för att patienter som har privata sjukvårdsförsäkringar ska kunna gå före andra patienter, det vill säga möjliggöra gräddfiler in i vården.
Vi protesterar mot att lagen tas bort. För oss är det en god princip att det ska vara behoven och inte plånbokens tjocklek som ska styra inom sjukvården. Från vår sida är budskapet tydligt: Vi kommer inte att sälja ut vare sig sjukhuset i Kalmar, Västervik eller Oskarshamn. Sjukhusen ska istället utvecklas, ha tydliga uppdrag och känna långsiktighet.
Frågan är om väljarna kan få samma tydliga besked från de borgerliga partierna. Kommer ni att fortsätta anamma den ideologiskt drivna privatiseringspolitiken eller ställer ni er bakom ett fortsatt offentligt ägande av länets tre sjukhus?
Samtidigt som vi vill ha kvar det offentliga ägandet av sjukhusen välkomnar vi privata initiativ inom hälsosjukvården. Vad vi vänder oss emot är synsättet att konkurrensutsättning av verksamheter ska vara ett mål i sig.
Vi vill använda och välkomna privata entreprenörer om patienterna på så sätt kan ges bättre tillgång till behandling. Vi vill se fler privata vårdavtal om vi på så sätt kan lösa landstingets tillgänglighetsproblem inom vissa geografiska områden.
Att lägga ut verksamheter på entreprenad ska bara ske om landstingets uppställda kvalitetsmål kan nås bättre.
Så har vi inom den politiska ledningen i landstinget resonerat när vi har arbetat fram ett nytt regelverk för tecknande av vårdavtal som behandlas av den kommande landstingsstyrelsen. Det ska inte vara privatnyttan utan patientnyttan som ska vara vägledande i all utveckling av sjukvården i Kalmar län.