Delaktighet är en ödesfråga för unga i världen
Alla behöver kunna läsa. Artikelförfattarna för fram behovet av engagemang hos och för ungdomar i världen för att utrota fattigdomen. En viktig del i etta är att bekämpa analfabetismen. Foto: Magnus Hallgren/Pressens Bild
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Mellan 60 och 70 procent av befolkningen i många fattiga länder är under 30 år. Ett effektivt arbete för att utrota fattigdomen förutsätter därför att såväl regeringar som internationella organisationer i högre utsträckning uppmärksammar de ungas situation.
Arbete är en avgörande förutsättning för att man ska kunna vara delaktig i och bidra till samhällets utveckling. Nästan hälften av alla arbetslösa i världen är mellan 15 och 24 år, och risken att bli arbetslös är mer än tre gånger så hög för en ung person som för en vuxen.
Bristen på utbildning och arbete innebär ett utanförskap och gör att unga lättare exploateras som extremt billig arbetskraft eller inom sexhandel och kriminalitet. De tvingas acceptera sämre arbetsvillkor, utsätts för stora risker och sliter ut sig för löner som de knappt kan försörja sig på.
Av dem som har jobb arbetar nästan varannan i tillfälliga och informella anställningar med otrygga anställningsvillkor och låga löner. Ungefär 170 miljoner unga arbetar med farliga arbetsuppgifter.
Andra allvarliga konsekvenser av utanförskapet är ökad ohälsa och drogmissbruk. Många unga ser inget annat val än att försöka flytta utomlands till rikare länder. Även vuxna och äldre påverkas, eftersom de som är yngre ofta har ansvar för att försörja sina äldre släktingar.
Rätt till utbildning och arbete måste därför vara en självklar och prioriterad fråga. Det gäller särskilt flickor och unga kvinnor, vars tillgång till utbildning och arbete ofta hindras av mansdominerade maktstrukturer.
En annan avgörande fråga för världens utveckling är sexualiteten, där tabun ofta hindrar en öppen diskussion och undanhåller nödvändiga kunskaper. Okunskap bidrar till ofrivilliga graviditeter, våldtäkter, mobbning på grund av sexuell läggning och risk för att smittas av hiv/aids och könssjukdomar.
Dessa sexuella risker är påtagligt större i fattiga länder där i synnerhet flickor och unga kvinnor ofta lever i ett ekonomiskt och socialt beroendeförhållande till män. Då är det inte lätt att säga nej till sex. De tvingas dessutom ofta sälja sin kropp för att få pengar till sina barn och familjens överlevnad.
Det behövs ett globalt engagemang för att motverka unga människors utanförskap om fattigdomen i världen ska kunna utrotas.
De ungas villkor måste lyftas högre upp på den internationella dagordningen. Även Sidas arbete behöver utvecklas så att vi i högre grad fokuserar på unga.
De ungas engagemang är en avgörande kraft för fred, demokrati och utveckling.
Därför är det viktigt att unga, såväl i utvecklingsländerna som i Sverige, blir mer delaktiga i arbetet mot fattigdom.
DEBATT
Magnus Lindell är avdelningschef på Sida. Elin Dagerbo är verksamhetsledare Sidas ungdomsprogram Zenit i Malmö. Carin Zetterlund Brune är Sidas samordnare för ungdomsfrågor.