Den misslyckade integrationen

Västervik2006-02-08 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Migrationspolitikens mål måste präglas av öppenhet för de människor som genom arbete eller på grund av förföljelse vill bygga en ny framtid i Sverige. Utgångspunkten bör vara tron på de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna. Som människa och moderat drivs jag av övertygelsen att människor har kraft, vilja och förmåga att ta ansvar.
Den socialdemokratiska politiken har inte lyckats hantera många av de frågor som rör just invandring, varken när det gäller att ta till vara möjligheterna eller undanröja problemen.
För invandrare är arbetslösheten högre, sysselsättningen lägre, förankringen på arbetsmarknaden sämre genom tillfälligt istället för fasta anställningar, inkomsterna lägre och beroendet av olika former av inkomststöd högre än för infödda svenskar.

Integrationsproblemen beror inte främst på utbildning och yrkeserfarenhet. Faktum är att de som är utrikes födda i genomsnitt har högre utbildning än infödda svenskar. Det är heller inte så att personer som är utrikes födda har en annan inställning till arbete eller söker arbete på ett sätt som kan förklara integrationsproblemen.
Också ur en internationell jämförelse tillhör Sverige ett av de länder som lyckats sämst när det gäller integration på arbetsmarknaden.

Det finns naturligtvis inga entydiga svar till varför Sverige misslyckats med integrationen av invandrare, en förklaring kan vara att det, precis som för många låginkomsttagare, lönar sig dåligt att arbeta. Det leder bland annat till att infasningen på arbetsmarknaden sker i alltför långsam takt.
Vi moderater menar att ett av de viktigaste sätten att åstadkomma verklig integration är en bra skola för alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund. Elevers kön eller familjebakgrund får inte vara avgörande för hur de lyckas i skolan. Kommer man på efterkälken i skolan är det svårt att ta igen detta senare.
När man skall börja sitt yrkesverksamma liv i ett nytt land kan det ta tid att skaffa sig de kunskaper som krävs för att fungera väl på en ny arbetsmarknad. Det kan också vara komplicerat för arbetsgivare att bedöma förmågan hos en nyanländ invandrare.

Från moderat håll är målet att fler invandrare skall börja jobba snabbare efter ankomsten till Sverige och på så vis kunna försörja sig själva.
Vi föreslår därför en rad åtgärder som bland annat nystartsjobb, lärlingsintroduktion, jobbgaranti och arbetskrav i socialtjänstlagen, solidaritetsbanker för att finansiera företagande i socialt utsatta områden, skärpt diskrimineringslagstiftning, försök med anonymiserade jobbansökningar och yrkesprov för att underlätta validering av kompetens, förbättra förutsättningarna för sysselsättning för invandrare.
Det går inte att lagstifta bort dåliga attityder eller flera års misslyckade integrationspolitik. Men det är nödvändigt att vi, genom opinionsbildning och öppen debatt, fokuserar på problemen och drar upp dem i ljuset. På så sätt kan vi få den långsiktiga attitydförändring som ger varje människa möjlighet att forma sitt eget liv. (SNB)
DEBATT
Ewa Björling är moderat riksdagsledamot och ledamot i utrikesutskottet.  
Läs mer om