Den som spar han har

Vad västvärlden behöver är lite småländsk sparsamhet och måttfullhet.

Västervik2011-07-22 00:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hej, vill du sätta in pengar idag? Jag nickar och räcker över min blå "sparelefant" Myntrik. Idag känner jag mig stor, nästan vuxen. Idag är det nämligen Sparbankens dag så jag och min mamma är på banken för att fika och tömma sparbössan. Bankkassörskan Barbro förklarar pedagogiskt hur mycket mina 10-öringar var värda och säger att jag har sparat duktigt. Innan jag går så får jag en liten nyckelring och ett nytt nummer av Sparbankens tidning Lyckoslanten med serierna om flickorna Spara och Slösa.

Jag fick tidigt lära mig att inte som Slösa, kasta bort mina pengar på nöjen och köpa saker som jag egentligen inte behöver. Utan att istället göra som Spara och sätta in pengarna på banken för att en dag kunna köpa mig något riktigt fint (även om det givetvis blev en och annan glass under sommaren). Under min uppväxt förekom serien inte bara i tidningsform utan också i TV-programmet Disneyklubben. Med tanke på samhällsutvecklingen så är budskapet ifrån Spara och Slösa lika aktuellt idag som när de började tecknas på 1920-talet. Hade det funnits ett större ekonomiskt medvetande i västvärlden så hade folk kanske inte envisats med att leva över sina tillgångar genom att ta lån efter lån för att finansiera en livsstil, som de egentligen inte hade råd med. Då hade vi kanske sluppit den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Att tacka Spara och Slösa för att Sverige är det land som tack vara återhållsamhet klarade sig bäst igenom den ekonomiska krisen, är kanske inte helt seriöst. Men det samhällsklimat och de värderingar som finns i ett land påverkar givetvis hur det styrs. Detta har vi med tydlighet fått se i land efter land inom EU, inte minst i Grekland.

Men även i Sverige uppmanar politiker och ekonomer ifrån höger till vänster, oss att göra om de misstag som ledde fram till krisen: att konsumera, konsumera och åter konsumera. Visst är det så att konsumtion skapar tillväxt vilket därmed ser till att den "välfärdskakan" som staten fördelar växer. Det är ju av den anledningen som regeringen sänker skatten på arbete. Men när sund konsumtion övergår till en konsumtionshysteri bidrar den till att cementera en av vårt lands största problem: att allt fler sätter sig själv, sina familjer och vänner i en överdriven skuldbörda genom att konsumera och leva över sina gränser.

Att Spara och Slösas lärdomar har gått allt för många förbi och att konsumtionshysteri och materialismen allt mer präglar vårt land är tydligt när det numera är mer statusbelagt att shoppa och äta ute flera dagar i vecka, att ha den nyaste bilen, mobiltelefonen, största TV:n och åka på den flashigaste semestern. Än att kunna garantera sin familj trygghet genom att bygga upp ett sparkapital för oförutsedda händelser. Kort och gott, vi har fått ett samhälle där lönearbetare, pga höga skatter och i ärlighetens namn: slösaktig livsstil, liksom livegna saknar egendom och besparingar och därför är helt beroende av nästa löneutbetalning. Det är ett stort problem då det både skapar otrygghet och en mentalitet som missgynnar långsiktighet, eget ansvar och initiativförmåga. Vad västvärlden behöver är lite småländsk sparsamhet och måttfullhet. Eget sparande är också välfärd.

Läs mer om