Det är dags att förbättra kampen mot cancer

Västervik2006-11-27 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varje dag får runt 140 personer i Sverige besked om att de drabbats av cancer. Bilden av cancer som en obotlig sjukdom är stark och innebär mycket ångest, oro och rädsla för den drabbade och för anhöriga. Cancersjukdomarna är ett växande problem. I dag räknar man med att var tredje svensk någon gång i livet kommer att drabbas av en cancerform. Inom en tioårsperiod räknar man med att siffran stigit till varannan person.
Den största delen av cancersjukdomarnas ökning kan förklaras med att befolkningen blivit äldre, men vi bör också vara medvetna om att närmare 40 procent av diagnoserna under 2004 ställdes på barn eller personer i yrkesverksam ålder. Av de cirka 50 000 personer som under detta år får en cancerdiagnos kommer dock över hälften att övervinna sin sjukdom, tack vare en mycket framgångsrik forskning och behandling.
Utvecklingen ställer nya krav på vården genom att fler personer drabbas och att alltfler lever längre med sin sjukdom.

Mot bakgrund av den allmänna ökningen av cancersjukdomar har Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderat alla länder att införa en nationell cancerplan. Planen bör samla förebyggande insatser, aktiviteter för tidig upptäckt, diagnostik, behandling, smärtlindring, vård i livets slutskede och forskning. Flera av våra grannländer har infört cancerplaner och erfarenheter från dessa länder har varit goda. I England minskade dödligheten för personer under 75 år med 10 procent på två år efter det att cancerplanen infördes.
Sverige har hittills inte haft en tillfredsställande samordning av cancervården och från många olika håll har det pekats på brister i den svenska cancervården. Det har bland annat gällt långa väntetider, regionala orättvisor, brist på cancerläkare och tillgång till nya läkemedel.

Det är kritik som jag som socialminister tar på största allvar. Därför kommer regeringen att låta utforma en nationell cancerplan. Syftet med detta är att minska de regionala skillnaderna och att bättre och mer effektivt utnyttja de resurser som läggs på cancervården. En av sjukvårdens grundstenar, enligt hälso- och sjukvårdslagen, är att alla skall få en god vård och behandling över hela landet. Därför är det helt orimligt att det, som i dag, har betydelse var i Sverige man bor för möjligheterna att i tid upptäcka och effektivt behandla cancern.
Socialstyrelsen har redan i dag ett uppdrag att analysera den svenska cancervårdens kvalitet och effektivitet i ett internationellt och nationellt perspektiv. I uppdraget ingår att bedöma regionala onkologiska centras roll för utvecklingen av cancervården regionalt och nationellt.
En annan viktig faktor är att utreda hur kunskapsspridningen inom cancervårdens decentraliserade uppbyggnad fungerar idag. Samspelet mellan kommande nationella riktlinjer och de regionala och lokala vårdprogram som i dag utarbetas av vårdprogramgrupper knutna till regionala onkologiska centra är också något som Socialstyrelsen analyserar. Senast den 30 april nästa år ska resultatet redovisas och det blir ett värdefullt bidrag i det fortsatta arbetet med att bekämpa cancersjukdomarna.
Regeringen är överens om att det finns ett stort behov av att göra en översyn av cancervården i sin helhet.
Vi tar frågan på största allvar, och påbörjar redan nu arbetet med en kommande nationell cancerplan. (SNB)
DEBATT
Göran Hägglund är partiledare för kristdemokraterna och socialminister.
Läs mer om