Det är dags för ett folkligt uppror

"Vi är i dag livsmedelsindustrins ofrivilliga försökskaniner och det mesta handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta utan någon större tanke på eller ansvar över, vilka konsekvenserna långsiktigt blir för folkhälsan." Det skriver Kenneth Hardy Axelsson och Gunvor Larsson som är initiativtagare till Folkupproret Renare Mat.

Skribenterna manar till uppror mot gifter som finns i våra livsmedel.Foto: Scanpix

Skribenterna manar till uppror mot gifter som finns i våra livsmedel.Foto: Scanpix

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Västervik2010-05-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Intresset för ren mat har ökat lavinartat den sista tiden och många undrar oroligt vad maten egentligen innehåller.Inte nog med alla rester av bekämpningsmedel i råvaror och mat så proppar också livsmedelsproducenterna mat och råvaror full med kemiska substanser. Uppe på allt detta spolas årligen tonvis med läkemedelsrester med vår urin ut i våra sjöar och hav. Dessa läkemedelsrester hamnar i näringskedjan och slutligen så når de oss igen genom den mat vi äter. Naturliga smaker ersätts av kombinationer av kemiska ämnen. I stället för jordgubbssylt så står det sylt med jordgubbssmak på burken.Vi är i dag livsmedelsindustrins ofrivilliga försökskaniner och det mesta handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta utan någon större tanke på eller ansvar över, vilka konsekvenserna långsiktigt blir för folkhälsan. Vi konsumenter lever i en schizofren tillvaro där vi ständigt kastas mellan hopp och förtvivlan. Ena dagen skall man äta det och nästa dag skall man inte äta det. Det som är ofarligt i dag blir farligt i morgon och ibland tvärtom. Det är E-nummer i form smakförstärkare, konsistensgivare, konserveringsmedel, konstgjorda sötningsmedel och giftiga AZO-färger samt andra färgämnen. Det är härdade transfetter och fetter (palmoljor) som är utvunna med hjälp av giftiga kemikalier. Ibland är texten på förpackningen med tillsatser fem gånger så lång som texten för den naturliga råvaran. Vi är i dag kemikaliedepåer som lagrar allt fler gifter och onaturliga substanser i våra kroppar. Detta är en tickande bomb och konsekvenserna i form av allvarliga symtom och sjukdomar kan bli mycket ödestiger för oss och kommande generationer. Våra barn har redan i tidig ålder fått i sig så mycket kemikalier, att risken för en allvarlig epidemi av allergiska och cancerogena sjukdomar är uppenbar, till enorma kostnader när det gäller samhällsekonomi och mänskligt lidande. Redan i dag så förvånas vi över frekvensen av personer, i vår absoluta närhet, som drabbats av någon form av cancersjukdom eller annan alvarlig sjukdom. Den som kommer ihåg kemilektionerna i skolan, vet också att en cocktail av ett antal mindre farliga kemikalier, i den kemikaliska processen, lätt kan skapa nya kemiska bindningar som blir mycket giftiga. Skolans kemisalar och experiment har blivit våra kroppar. Ingen vet i dag hur alla dessa gifter, tillsatser och kemikalier interagerar med varandra och vilka slutliga konsekvenser det får.Livsmedelsverket som skall vara den övervakande myndighet som skyddar oss konsumenter. kan uppfattas som uppköpta av livsmedelsindustrin och snärjda av EU:s regelverk. Men Livsmedelsverkets undfallenhet att agera väcker återigen frågor om den kompetens som man har och om man verkligen har konsumenternas bästa i fokus.Många gånger känns det som man att silar mygg och sväljer elefanter. Allt för många tvivelaktiga och direkt farliga kemikalier och substanser har inte stoppats, trots varningssignaler. Vi som i dag är konsumenter har hamnat i någon form av "Moment 22"-situation, där vi blivit gisslan i livsmedelsjättarnas profithunger.Det är dags att slå tillbaks mot livsmedelsindustrin genom att bojkotta kemikaliemissbruket.Vi som jobbar som politiker måste tillsammans med expertisen gå i bräschen för att kraftfullt få ner användandet av kemikalier i jordbruk och livsmedelsproduktion. Sedan vi gick med i EU har Livsmedelsverket blivit ännu mer tandlöst än tidigare, eftersom man är tvingad att följa de regelverk som gäller för EU:s medlemsstater. Därför finns det nog inget annat alternativ än ett folkligt uppror för att bli av med nedsmutsningen och förgiftningen av vår mat. Härmed startar vi folkupproret " Renare Mat" med en namninsamling för att påverka och på allvar få igång debatten om vad vi egentligen stoppar i oss.
Debatt
Kenneth Hardy Axelsson och Gunvor Larsson är initiativtagare till Folkupproret Renare Mat. De finns att kontaktas på facebooksidan "Folkupproret Renare Mat" och e-mail adressen folkupproret@gmail.com.
Läs mer om