Det är en lyx att bli förstådd
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det verkar glädjande nog som vi äntligen är överens på åtminstone en punkt. Ju fler människor i arbete desto bättre för dem och vårt land. Men sedan skiljer sig synen fortfarande åt. "Det är en lyx att bli förstådd", skrev en amerikansk tänkare för drygt 100 år sedan. Förhoppningsvis blir det enklare för Dan Nilsson och Leif Johansson att förstå mitt enkla resonemang om vi tar den socialdemokratiska kampsången "Internationalen" som utgångspunkt, andra versen lyder så här:
Båd´ stat och lagar oss förtrycka.
Vi under skatter digna ner.
Den late inga plikter trycka,
Åt fliten ingen rätt man ger.
Vi vill ge rätt åt fliten. Det gör vi genom att belöna de människor som går till sina arbeten. Det gör vi genom att ge dem mer pengar i fickan genom sänkt skatt. Hur Dan Nilsson och Leif Johansson vill belöna fliten är oklart, men absolut inte med pengar! Det trots att de i sitt inlägg säger sig veta att mer pengar stimulerar mer och trots att vi är överens om att det är bättre ju fler som arbetar.
Jag vill absolut inte kalla alla de nästan 20 procent av den arbetsföra befolkningen som inte går till ett arbete för lata, långt därifrån. Men sporadiska stickprovskontroller och sunda förnuftet säger oss att det ibland förekommer fusk. Välfärden har tyvärr för vissa blivit ett försörjningssystem istället för det ursprungliga försäkringssystemet. Vi vill stävja detta genom att sänka ersättningsnivåerna något.
Slutligen så dignar dagens svenske medelinkomsttagare verkligen under skatterna. Vid den relativt måttliga månadslönen på 20 000 kronor i månaden, som är snittlönen, så är skattetrycket hela 63 procent på arbetsinsatsen när vi tar hänsyn till de osynliga skatterna, löneskatt och moms. Är det inte märkligt att vår snittmedborgare av samhället anses så illa utrustad att han eller hon inte själva skulle kunna sköta huvuddelen av de pengar de arbetat ihop?
Som framgått ovan så handlar våra förslag i mångt och mycket om att stödja den arbetslinje och de värden som också socialdemokratin tidigare omfamnade, och då inte bara i sången "Internationalen". Förhoppningsvis har mitt resonemang nu blivit så tydligt att Dan Nilsson och Leif Johansson kan övervinna sin tillfälliga värderingsmässiga vilsenhet och vi gemensamt kan börja arbeta för att stimulera arbete och resursskapande i kommunen och landet. Upp till kamp för flit och arbete!
DEBATT
Harald Hjalmarsson är moderat och kommunalråd i Västerviks kommun.