Det är ett helt nytt land nu

Glada miner. Kvartetten som styr Sverige, från vänster Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Lars Leijonborg.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Glada miner. Kvartetten som styr Sverige, från vänster Göran Hägglund, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Lars Leijonborg.Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-04-10 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Strax efter att jag jublat på valvakan i september packade jag väskorna och drog till Bondi Beach i Sydney för att skriva böcker om kärlek under ett halvår. Nu fick de klara sig själva tänkte jag, jag behöver inte skriva arga debattartiklar om regeringen längre. Så skönt.
I förra veckan kom jag hem, och blev så lycklig när jag började plöja igenom alla de tidningar som kommit sedan oktober. Det har verkligen hänt saker. Kanske märker man det inte när man lever i det nya landet dag för dag, men jag som varit utomlands i ett halvår höll på att få en chock. Jag kände mig som alla dem som kommer hem efter att Roomservice har transformerat deras bostäder. Wow. Vilken förändring!

DN:s huvudnyhet min första dag i Sverige var att antalet sjukskrivna och antalet arbetslösa minskar. Förut har den normala ordningen varit att de som inte velat (eller kunnat) jobba har hoppat mellan systemen. Nu har regeringen börjat ställa krav och fler har kommit ut på riktiga jobb. Det tror jag gör dem lyckligare än att drälla omkring. Jag har varit arbetslös och det är kanske skönt första veckan men sen mår man inte bra! Människan är skapad för att skapa.
Stopplagen försvinner och förväntas ersättas av en startlag. När den förra regeringen ville förbjuda entreprenörer att tjäna pengar på sin sjukhusverksamhet vill den nya uppmuntra människor att driva eget. Det kommer att öppna för kreativitet, nya tankar och bättre vård för oss alla. Mona Sahlin är emot så klart, hon vill att politiker i stället för sjukhusproffs ska styra och ställa.
Jag blev också glad över nyheten att friåret försvinner. Om några år kommer vi att tycka att idén att vi som jobbar ska betala för den som vill "ta det lugnt" eller ägna sig åt sina intressen under ett år är som science-fiction. Man kommer att tro att det var ett aprilskämt. Ha-ha-ha.

Förmögenhetsskatten försvinner. Skattetrycket är fortfarande sjukt högt och skickar signaler till oss alla att man hellre ska jobba svart eller bli popstjärna än skaffa sig en lång utbildning och sen jobba sig upp. Men att en slags skatt försvinner är ändå bra. Mycket bra.
Säkert är det många som önskar att det hände mer. Ännu lägre skatter, färre tidsödande regler för företagarna eller bättre skola. Men tänk på att vi har haft socialdemokratiska regeringar nästan non stop sedan demokrati infördes i Sverige. Det här är första gången en borgerlig regering har en stabil majoritet och en bestämd uppfattning att lyckas och att hålla ihop. Ge dem lite tid.

Om så mycket kul kan hända på ett halvår blir jag entusiastisk inför framtiden. Vi kan vänta oss fler människor i arbete, ett värdigt system där man får behålla de pengar man tjänar. Ett friare land. Ett friare folk.
Nu kan jag dock äntligen slappna av, fortsätta skriva böcker om kärlek och använda Australiens favorituttryck "no worries" om svensk politik. Jag behöver inte oroa mig och bli arg varje gång jag öppnar tidningen eller ser på nyheterna. Det verkar som om vinden har vänt. Det är vår nu.
Kolumnen
Carolin Dahlman 
Läs mer om