Det behövs en central tandvårdsreform

Västervik2005-10-22 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Kalmar län pågår en spännande och offensiv utveckling av tandvården. Den viktigaste satsningen är den så kallade frisktandvården för länsmedborgare mellan 20 och 40 år. Den innebär att medborgarna mot en månatlig summa får den tandvård som man är i behov av. Det pris man betalar är beroende på vilken tandhälsa man har när man går in i systemet.
Fördelarna med detta är flera. 20-åringen som lämnar den fria tandvården kan även de kommande åren enkelt få stöd för att behålla den goda tandhälsa man skaffat sig under ungdomsåren. Frisktandvården ger både 20-åringen och 35-åringen möjlighet att få koll på sina tandvårdskostnader. Tandläkarbesöket behöver inte leda till några obehagliga ekonomiska överraskningar. Frisktandvården har dessutom en sådan utformning att det både ekonomiskt och praktiskt ger den enskilde motiv att sköta sina tänder. För det är ju så att vi som individer kan i de flesta fall själva påverka vilken tandhälsa vi har. Vi behöver en tandvård som är inriktad på att vi själva ser till att vi har en god tandhälsa.
Inom något eller några år måste nästa steg tas i införandet av frisktandvården så att den är öppen för alla länsinvånare upp till 65 år. Det är först då vi har givit de flesta en möjlighet att få koll på tandhälsan och kostnaderna för att upprätthålla denna hälsa.

Tillgång till tandvård är en annan viktig fråga, det vill säga tandvårdsteam som fungerar och kliniker som fungerar över hela länet. I Kalmar län finns det en brist på tandläkare som skapar svårigheter. Det medför att det förebyggande och den uppföljande hälsovården bland de vuxna ibland får stå tillbaka. Dessutom är det så att de nyutexaminerade tandläkarna bör enligt socialstyrelsen och tandläkarhögskolorna inte arbeta som ensamma tandläkare på en klinik. Det betyder att Folktandvården under lång tid har haft svårt att förse de minsta klinikerna med tandläkare.
För att minska detta bekymmer pågår en utveckling mot mobila tandvårdsenheter. I norra länsdelen har man de senaste åren på försök använt en sådan för att klara barn- och ungdomstandvården på några mindre orter. Det har visat sig mycket bra! Detta måste nu vidareutvecklas så att hela länet använder mobila enheter för att kompensera för att små kliniker försvunnit men också för att vidga tillgängligheten till fler orter. Ett viktigt nästa steg är att börja använda de mobila enheterna vid de särskilda boendena. Detta kommer att börja göras under kommande år och det kan bli en vägvinnande strategi för att ge bättre tillgänglighet.

Under ganska lång tid har det pågått en debatt om tandvården och dess finansiering. Kostnaden för den enskilde har ökat ganska mycket de senaste åren. Den så kallade 65+reformen har gett några få stort ekonomiskt stöd, men det är tveksamt om det samtidigt ökat tandhälsan hos de äldre. Det är snarare så att 65+reformen har givit mest till välbeställda pensionärer i storstäderna. Vi behöver en tandvårdsreform som utgår från människors behov av tandvård oavsett ålder och någon typ av högkostnadsskydd vid mycket stora insatser. Dock är det betydelsefullt att i en sådan reform behålla en rimlig egeninsats för den enskilde. En tandvårdsreform är ett regerings- och riksdagsansvar.
I avvaktan på att något sker nationellt måste vi göra vårt bästa för att utveckla tandvården i vår län. I vänta på en sådan är frisktandvården ett stor steg framåt i vårt län, som man kan önska att fler vill utnyttja. Tillgång till tandvård är viktig och parallellt med att vi rekryterar nya tandläkare är ett ökat användande av mobila enheter ett bra och viktigt sätt att öka tillgängligheten. Så tar vi ansvar regionalt för en tandvård som ger hälsa.
DEBATT
<FONT size=2>
<P>Christer Jonsson är landstingsråd för centerpartiet.</P></FONT>&nbsp;
Läs mer om