Det går att påverka miljön

"Sverige måste gå från den miljöpessimism och domedagsstämning till miljöoptimism och framtidstro."

Mera framtidstro. Översvämningar har blivit vanligare i både Sverige och andra delar av världen, men riksdagsledamoten Ewa Björling anser att det går att påverka problemen och att vi ska övergå från domedagsstämning till framtidstro. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Mera framtidstro. Översvämningar har blivit vanligare i både Sverige och andra delar av världen, men riksdagsledamoten Ewa Björling anser att det går att påverka problemen och att vi ska övergå från domedagsstämning till framtidstro. Foto: Adam Ihse/Scanpix

Foto:

Västervik2007-08-13 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ewa Björling är moderat riksdagsledamot för Stockholms län.Det råder inte längre någon tvekan om att klimatförändringarna till stora delar är påverkade av mänskliga aktiviteter. Utsläpp och luftföroreningar konstateras i en ny amerikansk studie ha ännu större skuld till den globala uppvärmningen än man hittills trott. Ökande algblomning i Östersjön, sommarens kraftiga regnoväder i Skåne samt de senaste årens stormar i södra Sverige påminner oss också om hur klimatet förändras här i vårt eget land.

Men klimatförändringarnas globala konsekvenser är mycket mer långtgående än trist väder för semestrande nordeuropéer. För fattiga människor runt om i världen är miljöutvecklingen direkt kopplad till överlevnad. Sommarens översvämningar i Indien och Bangladesh uppges ha orsakats av höjd vattentemperatur i världshaven. Katastrofer som denna och de föroreningar som följer med försämrar tillgången till rent vatten vilket i sin tur leder till att många människor drabbas av sjukdomar.Temperaturförändringar leder till att jordbrukarnas odlingsförutsättningar försämras och att öknarna breder ut sig.
Miljöproblem och klimatförändringar utgör alltså redan i dag ett stort hot mot den politiska och ekonomiska utvecklingen i många fattiga länder. Konflikten i Darfur är ett tydligt exempel på en kris som till stor del uppkommit på grund av klimatförändringarnas konsekvenser i området.

Ett av FN:s millenniemål är att uppnå en miljömässigt hållbar utveckling till 2015. Vid en halvtidssummering av millenniemålen kan vi konstatera att stora förbättringar har skett och att det finns goda chanser att nå målen inom utsatt tid. Andelen energi som kommer från förnyelsebara energikällor ökar ständigt och i dag har 80 procent av jordens befolkning tillgång till rent vatten. Vad som däremot är konstant är svenskarnas överdrivet pessimistiska syn på miljön och möjligheterna att hindra en negativ utveckling. I internationella mätningar visar svenskar på en överdrivet negativ syn och underskattar i hög grad de framsteg som görs.
Sedan alliansregeringen tillträdde i höstas har miljöfrågorna varit ett tydligt prioriterat område. Ett stort antal beslut har tagits och pengar har avsatts till snabba och konkreta förbättringsåtgärder liksom till forskning kring hur vi bäst driver ett långsiktigt och hållbart miljöarbete.

Alliansregeringen vill uppnå en effektiv miljöpolitik som gör skillnad. Därför kombinerar vi nationella förbättringsåtgärder med en pådrivande roll inom internationella miljösamarbeten. Genom vårt medlemskap i EU kan vi påverka och göra skillnad även utanför våra nationella gränser. Vårt miljöarbete måste alltid utgå från oss själva men vi får inte bortse från den globala situationen.
Från och med i höst kommer regeringens utvecklingspolitik även få ett stärkt fokus på aktivt miljöbistånd. Genom att fokusera på miljöproblem i de länder där vi bedriver utvecklingssamarbete kan vi inte bara påverka den globala miljön i rätt riktning, vi kan även medverka till att motiven till potentiella politiska konflikter mildras eller försvinner.
Sverige måste gå från den miljöpessimism och domedagsstämning som ofta varit gällande i debatten till miljöoptimism och framtidstro. Allt tyder på att vi faktiskt kan påverka miljöproblemen - både globalt och lokalt.
DEBATT
Citat:
Läs mer om