Det går bra för Sverige

Västervik2005-12-28 00:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vi har sedan 1995 haft en tillväxt som varit över genomsnittet i EU och OECD-länderna. Inflationen och räntorna är låga. Exporten går bra och vinsterna i storföretagen är höga.
Statsskulden 1995 var 1 400 miljarder och utgjorde då cirka 80 procent av bruttonationalprodukten, BNP. Nu är statsskulden nere på 48 procent av BNP och beräknas sjunka ytterligare fram till 2008 enligt Ekonomistyrningsverkets, ESV:s, senaste budgetprognos.
En bred majoritet svenskar har det ekonomiskt relativt bra och har fått det allt bättre. Våra skatter är i ekonomiska sammanhang alltid ett kärt ämne för ifrågasättande. Inte minst utifrån vårt läns åldersstruktur känner jag kanske att skatter behövs för de äldres omsorg och sjukvård.

Men "ideologisk medvetenhet utesluter belåtenhet och kräver ständig förnyelse", sade Olof Palme en gång. Vi socialdemokrater är givetvis oroade över att sysselsättningen sjunkit och arbetslösheten stigit trots att vi fått rätsida på budgetsiffrorna efter de borgerliga åren 1991-94. Vi lyckades efter dessa år tvinga ned arbetslösheten under fyra procent och få upp sysselsättningsnivån.
Till saken hör dock att vi kanske som politiker inte helt råder över den ekonomiska utvecklingen och jobben. Sverige är ett litet exportberoende land i världen som påverkas av världskonjunkturen, internationell konkurrens och den ekonomiska utvecklingen i de stater vi säljer till. Inte minst vi i Kalmar län som har en högre andel sysselsatta inom tillverkningsindustrin än genomsnittet i Sverige, känner av detta.
Kalmar läns arbetsmarknad tillhör dock den bättre halvan av rikets län i fråga om arbetslösheten. Vi hade i oktober en öppen arbetslöshet på 4,7 procent vilket var något lägre än riksgenomsnittet. Färre än riksgenomsnittet var också sysselsatta genom olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Länets allmänna sysselsättningsnivå har traditionellt också varit högre än riksgenomsnittet.

I fjol gjorde regeringen miljonsatsningar på Glasriket. Svenskt glas lyftes fram som exempel på spjutspetskompetens inom form- och designområdet. Ett resultat av detta såg vi nu i november när Arkiv för Svensk Formgivning efter flytt invigdes i den gamla hyttan i Pukeberg. Jag är också glad över den strategiska allians mellan lärosätena i Sydöstra Sverige som Högskolan i Kalmar ingår i. Vi behöver mer av utbildning och högre utbildning för att vidareutveckla länet in i framtidens kunskaps- och informationssamhälle.
Den socialdemokratiska vägen till full sysselsättning går via sunda statsfinanser och tillväxt. Vi socialdemokrater har också i budgeten för 2006 presenterat åtgärder för fler jobb i näringslivet och ett särskilt sysselsättningspaket där tio miljarder ska ge 55 000 arbetslösa jobb, praktik eller utbildning som vi hoppas "biter" på arbetslösheten.

Vi socialdemokrater hoppas också att de företag som frossar i utdelningsrekord på aktierna och goda chefsbonusar kanske också kunde tänka på jobben i allmänhet och de i Sverige i synnerhet. Att investera utomlands är givetvis inte fel men kostnadsjakten och vinsthungern får inte tömma Sverige på tillverkningsjobb. Varken företag eller anställda främjas långsiktigt av ett "race to the bottom" det vill säga att företagen söker stater med så låga löner och ett så tunt trygghetsnät som möjligt. Vi måste ha råd med fackliga rättigheter, miljökrav, anställningsskydd och beskattning för att upprätthålla en välfärdsstat med barnomsorg, skola, sjukvård och äldreomsorg. De som arbetar är inte bara produktionsfaktorer utan också människor.

Våra politiska motståndare, moderaterna och deras stödpartier, talar ofta och gärna om hur dåliga vi socialdemokrater är och hur uselt det är i Sverige. I september 1994 när moderaterna och deras stödpartier senast regerade var antalet sysselsatta i Sverige cirka 3 900 000, nu i oktober 2005 är antalet sysselsatta cirka 4 200 000. Trehundratusen gånger fler sysselsatta - det är skillnaden mellan borgerlig och socialdemokratisk regeringspolitik. Man kan inte heller, som moderaterna, luras genom att uppfinna ett politiskt passande arbetslöshetsbegrepp, "bred arbetslöshet", som räknar in förtidspensionerade av hälsoskäl, värnpliktiga och sommarjobbssökande studenter. Även om vi använder moderaternas begrepp så har Sverige ändå näst lägst arbetslöshet i Europa efter Danmark. Påståendet om Sveriges dåliga ekonomi är däremot så förvirrat att det inte ens bör bemötas. Moderaterna borde börja läsa dagstidningarnas ekonomisidor istället för nyliberalismens klassiker.
DEBATT
<FONT size=2>
<P>Agneta Ringman, Öland, är riksdagsledamot för socialdemokraterna och ledamot i finansutskottet.</P></FONT>&nbsp;
Läs mer om