Det krävs en plan för cancervården

Västervik2014-04-25 00:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Västerviks sjukhus karaktäriseras av högklassig, lättillgänglig vård med välutbildade och engagerade medarbetare. Dock kan inte särskild cancervård med fast specialistläkare inom området, onkolog, erbjudas då denne nu slutat.

Det är märkligt att detta förefaller komma som en överraskning.Landstingsrådet Lena Segerberg (S) hävdar dock att det skall lösas på både kort och lång sikt. Annonsering sker och kanske kommer hyrläkare bli aktuellt. Utbildade specialister fattas varför rekryteringssvårigheter kan förväntas får vi också veta. En föga förtroendegivande hantering där det rimligen borde ha funnits en tidig, långsiktig planering för att möjliggöra en lösning.

Till detta kommer att sjukhuset saknar en särskild enhet för inneliggande behandling och omvårdnad av den cancersjuke. De upprustade och nymöblerade rum som landstingsrådet hänvisat till i samband med tidigare inlägg i VT är ju inte mer än nya möbler i nymålade rum.

Att satsa på vårdenhet för palliativ vård med särskilt utbildad personal är en av grundstenarna i en värdig vård som skall erbjudas den cancersjuke. Det är inte heller bara den enskildes sjukdom.Det engagerar hela familjen och kräver så mycket mer än undersökningar,behandlingar och lindrande insatser.

Jämfört med södra länet, som har både särskilda vårdplatser och fem onkologtjänster, så är det i norr ett helt motsatt förhållande. Ingen onkolog och ingen särskild palliativ enhet.Om behovet uppstår så förväntas till exempel en patient från Överum resa 20 mil till Kalmar, vilket åt andra hållet motsvarar sträckan till Södertälje.

Hur tänker sig Segerberg att cancervården ska vara organiserad i norra länsdelen? Finns det någon plan?

Läs mer om