Det offensiva ledarskapet
Diplomati. Känselspröt och diplomati ingår i Jan Eliassons arsenal av redskap för att leda arbetsplatser. Foto: Björn Larsson Ask/SVD/SCANPIX
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Företaget GAIA-leadership vill att det offensiva ledarskapet skall fokusera på helheten. "Vår erfarenhet är att resultat som skapas i perspektiv av helheten adderar nya värden", menar GAIA i sin företagspresentation. Hänger ni kära VT-läsare med? Jag gör det knappt, men klokt är det säkert.
Företaget, som ägs av tio seniora medarbetare med bred erfarenhet från privat och offentlig verksamhet, bland andra förre ÖB:n Johan Hederstedt, säger sig veta hur man gör för att få medarbetare på företaget eller myndigheten att "kliva ned från läktaren och komma ut på plan och börja spela. Konsekvensen blir att man själv får uppleva sig själv och se andra prestera resultat som man tidigare inte varit i närheten av". Visst låter det bra?
Förre utrikesministern FN-medlaren Jan Eliasson använder delvis ett annat språkbruk. Han talar om behovet av att som ledare se alla medarbetare. En ledare måste också ha känselspröt för att förstå vad som är på gång. Diplomati kan också vara ett viktigt verktyg för att lösa konflikter på arbetsplatser. Jan Eliasson har själv initierat förebyggande konflikthantering, det vill säga åtgärder för att konflikter inte skall behöva inträffa över huvud taget.
FN-medlaren ger en ögonblicksbild av det katastrofala läget i Darfur i Sudan. I tältbostäder finns över 60 000 kvinnor, män och barn. Regimen låter inte FN göra det nödvändiga arbetet. Här behövs konflikthantering på både hög och låg nivå.
Kanske kan stora ord som GAIA-leadership använder i sin presentation ses som rätt teoretiska. Men å andra sidan kan det säkert ibland vara klokt att stanna upp och analysera hur arbetet är organiserat. Och där är naturligtvis ledarna och cheferna den kanske viktigaste målgruppen. Men också medarbetarna.
Eller som GAIA-leadership formulerar det : "Livskraftiga människor är modiga och lär av sina misstag, vilket leder till mer erfarenhet och en större förståelse för helheten. Verksamheter med stark livskraft har en förmåga att ständigt ta sig an nya utmaningar och växa med dem".
Företaget menar om Darfur-konflikten att vi alla även här har ett ansvar och att Darfur är allas vår utmaning. "Lägger vi problemen utanför oss blir vi ett offer för omständigheterna."
Hoppas de har rätt!