Dina köpvanor kan förändra livet i Kongo
Demokratiska Republiken Kongo. Artikelförfattarna påtalar hur vi i Sverige kan påverka livet i det konflikthärjade Kongo genom vad vi handlar i butikerna. Bilden visar situationen i norra Kivuområdet i östra Kongo i november förra året då lokalinvånare flydde från striderna mellan FN-förband och lokala trupper under ledning av general Laurent Nkunda. Arkivbild: RICCARDO GANGALE/Scanpix
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det glömda men blodigaste kriget efter andra världskriget är officiellt över men den kongolesiska regeringen kan långtifrån sägas ha läget i landet under kontroll. Nio länder i närområdet har varit och är i varierande grad inblandade i oroligheterna men FN och andra utredare konstaterar att kriget inte handlat om etniska motsättningar utan snarare har varit (och är) en kamp för kontroll över de eftertraktade naturresurserna.
FN rapporterar om hur FDLR-rebeller fortsätter att döda kvinnor och små barn i byar i östra Kongo, ett exempel på detta är massakern i Kaniola. Situationen i Norra Kivu, ett av de områden i landet som har störst tillgång på naturresurser, är mer än katastrofal. Lokalbefolkningen i regionen signalerar oro för ökande aktivitet av kvarvarande rebellgrupper.
Enligt Henri Boshoff, analytiker på Institute for Security Studies (ISS), håller rebelledaren Laurent Nkunda, på att proklamera sig själv som Norra Kivus guvernör. Detta sker utan något demokratiskt mandat. Nkunda har tillsammans med sin rebellgrupp begått de flesta övergreppen mot civila i regionen. Nkunda har kört bort kongolesisk polis från stationer i området och i stället installerat sin egen privata poliskår. Hans soldater ockuperar stora delar av Norra Kivu och ISS har fått rapporter om att han avser att utse sina egna ministrar i området. Nkunda opererar med stöd från intressen i grannlandet Rwanda.
Den 13 juli beskrev flera svenska och internationella medier att soldater i FN-tjänst i Kongo-Kinshasa anklagas för att ha smugglat guld och vapen. Vidare påpekas att en grupp utredare ska skickas till landet skyndsamt. På FN:s hemsida bekräftas att organisationens soldater varit inblandade åtminstone smuggling av guld.
Situationen illustrerar korruptionens räckvidd och den frestelse och drivkraft som de värdefulla naturresurserna utgör för FN-soldater såväl som för rebelledare som Nkunda.
Det som nu sker i Kongo har i allra högsta grad med oss här i Sverige att göra. Det bör vara relevant för dig och mig att prylar som hamnar i våra butiker och till sist i våra hem kommer hit via smugglare, rebeller och i vissa fall till och med via FNs fredsbevarare och kongolesiska myndighetspersoner.
Rebellernas vapen används inte bara för att tvinga lokalbefolkningen inklusive kvinnor och barn att slarvarbeta i gruvor, utan främst för att kallblodigt döda dem som gör motstånd.
Vid årsskiftet går FN-truppen i Kongos mandat ut. Trots ovan beskrivna incidenter med smuggling av guld och vapen, samt tidigare anklagelser om sexuella övergrepp mot landets kvinnor, tror vi att det vore förödande om FN-trupperna lämnar Kongo i det avgörande skede landet nu befinner sig i.
Fredsprocessen är fortfarande skör, och de eskalerande oroligheterna i Norra Kivu, som drivs av Nkunda, kommer att kräva ett ingripande från Kongos regering. Här tror vi att FN:s medverkan är av vikt, men att organisationens möjligheter att fullgöra sitt syfte markant försämras när individer som verkar under dess flagg begår allvarliga övergrepp. Vi vill därför uppmana Sveriges utrikesminister Carl Bildt att i FN verka för ett förlängt mandat för FN-styrkan, men även för att FN metodiskt utvärderar anklagelser om oförrätter och tar fram strategier för att motverka upprepningar.
Dig som privatperson, vill vi be att inte glömma Kongos folk nästa gång du handlar datorer, mobiltelefoner, guld eller andra produkter vars delar kan ha sitt ursprung i landet.
En enkel fråga som "Hur vet jag att guldet inte kommer från konfliktzoner?" eller "Hur gör ni för att kontrollera att era produkter inte smugglats ut ur ursprungslandet?", kan i ett längre perspektiv göra skillnad för gruvornas slavarbetare och det kongolesiska folket.
DEBATT
Theresia Hägglund och Bahati Kamengele, Härnösand, är båda engagerade i rörelsen för rättvis handel och Rättvisemärkt.