En manifestation för den rena kraften
Den 15 juni firades den europeiska vindkraftsdagen. Vindkraften har ett mycket gott anseende och fick nyligen i en undersökning (Eurobarometer?s survey) stöd av över 70 procent av EU:smedborgare.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Romanen om Don Quijote, av spanjoren Miguel de Cervantes, skildrar en man som inte alltid såg verkligheten på samma sätt som omvärlden. Det kanske mest kända avsnittet är när Don Quijote slåss mot ett antal väderkvarnar, i tron att de är jättar.
För vindkraften är boken intressant som en symbol för hur okunskap kan skrämma och leda till ogenomtänkta handlingar. Att Don Quijote vänder sig just mot vindens krafter gör naturligtvis också boken intressant ur ett klimatperspektiv.
I Spanien har Don Quijote-andan på vindkraftsområdet upphört. Spanien tillhör de länder som bygger mest vindkraft i hela Europa, liksom Tyskland, England och Danmark.
Givetvis firade vi European Wind Day den 15 juni även i Sverige. Vi ska vara stolta över vår vindkraft som nu äntligen ska byggas ut på allvar. Det svenska målet är att vindkraften ska ge 10 TWh (terawattimmar = miljarder kilowattimmar), en satsning på 50 till 60 miljarder kronor på el från en ren energikälla.
Men även i Sverige har vi haft "Don Quijote-lika" fenomen mot vindkraften. Den kanske främsta har kommit genom debatten om kärnkraften, där vindkraft ofta ställts som ett alternativ till kärnkraft. Detta synsätt är en missuppfattning. Vindkraften lever på egna unika egenskaper, och kan bli en verklig motor för arbetstillfällen i Sverige. I det svenska elsystemet ska kärnkraft, vindkraft, vattenkraft och annan elproduktion leva tillsammans sida vid sida - alla med sina unika kvalitéer.
Vindkraften är en lagspelare. Det blåser inte alltid, men det blåser alltid någonstans i Sverige och då bidrar vindkraften till att spara vatten i vattenkraftens magasin. När det gäller just vindkraftens tillgänglighet har osanningar spridits som att det blåser mindre på vintern, när elen behövs som mest. I själva verket blåser det mer på vintern.
Det ekonomiska stödet till vindkraften har kritiserats. I verkligheten har all ny elproduktion fått stöd när den introducerats, för svensk del såväl vattenkraft som kärnkraft. Vindkraftens utbyggnad idag grundläggs genom elcertifikaten, som ger all förnyelsebar kraft täckning för investeringarna. Mer el från vindkraften sänker dessutom elpriset eftersom dyrare elproduktion med fossila bränslen då ersätts.
Det finns fortfarande frågor att lösa. Det gäller till exempel regler för anslutning av vindkraftverk till elnäten och att minska tiderna för att få tillstånd att bygga vindkraft.
Det område där Don Quijote fortfarande som mest lever kvar gäller acceptansen, med koppling just till byggtillstånden. Allmänheten ges flera tillfällen att yttra sig och ett stort antal statliga myndigheter måste godkänna byggprojekten. Ofta kan egoistiska överklaganden förhala projekt med risk för konkurser hos byggaren, i något som kan liknas vid en minoritetens diktatur. Är det rimligt när världen behöver varenda gnutta miljövänlig energi?
Låt oss undanröja alla "Don Quijote-fenomen" så att vindkraften i ännu högre grad kan bidra i kampen mot klimatförändringarna. Ägna vindkraften en extra tanke idag och läs gärna Don Quijote. Det kan ge ytterligare kunskaper om hur verklighetsfrämmande kampen mot de goda krafterna är.
DEBATT
Matthias Rapp är chef för Svensk Vindkraft.