En mörk bild av Lööfs människosyn

I mina ögon ger detta en mycket mörk bild av Annie Lööfs människosyn. Även de andra så kallade arbetsskapande reformerna har på inget sätt skapat fler jobb. Inga fler jobb för att man tvingar ut sjuka från sjukförsäkringen och över till arbetsförmedlingen. Inte heller har det enligt företagarna blivit särskilt enklare regelverk. Snarare tvärt om. Det skriver S-politikern Erik Fransson i en replik till Annie Lööf (C).

Erik Fransson (S)                                                     Arkivbild: Lisa Olaison

Erik Fransson (S) Arkivbild: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2011-08-22 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"För att skapa ett tryggare och friare samhälle måste fler kunna få ett jobb och tillgång till en egen inkomst", skriver Annie Lööf och jag har svårt att inte hålla med henne om det målet. Problemet är att jag och Annie Lööf har så olika sätt att komma fram till det målet.

Lööf beskriver också allt som den borgerliga regeringen gjort för att närma sig målet. Hon nämner lägre skatter för vanliga människor, förändringarna i sjukförsäkringen samt regelförenklingar för arbetsgivare. Lööf fortsätter sen med att nu vill hon ta nästa steg och se över de personer som i dag går på försörjningsstöd (socialbidrag) för att få ut även dem i arbete. Dessa personer är oftast de sårbaraste i vårt samhälle och har därför mycket att vinna på riktade reformer som kan ge dem ett arbete. Lööf ger sen ett antal exempel på reformer att genomföra för att ge personer med försörjningsstöd. Hon vill förändra socialförsäkringarna så att det blir mer lönsamt att börja jobba för problemet idag är att socialbidraget räknar av varje tjänad krona så att deltidsanställningar och små vikariat inte blir lönsamt, utan bara ett nollsummespel. Lööf vill också ta bort den andra sjuklöneveckan, då det minskar risken för arbetsgivare att åka på ett ekonomiskt bakslag i form av 2 veckors sjuklön till någon nyanställd. Slutligen vill Annie Lööf att ett sjätte jobbskatteavdrag skall riktas till låginkomsttagare.

Jag och Annie Lööf har en hel del olika åsikter om vad regeringen faktiskt gjort för att minska arbetslösheten. Jobbskatteavdragen har enligt alla utredningar som gjorts inte skapat särskilt många arbetstillfällen. Snarare har arbetsviljan hos höginkomsttagare minskat då många av dem i stället för mer lön tagit ut mer ledighet. De hade redan tillräckligt höga löner så jobbskatteavdraget blev deras lycka till kortare arbetstid istället. Jag reagerar också starkt på Lööfs skrivning om att skattesänkningarna är gjorda för vanliga människor. Den skrivningen innebär att sjuka, arbetslösa, socialbidragstagare och pensionärer inte är vanliga människor. I mina ögon ger detta en mycket mörk bild av Annie Lööfs människosyn. Även de andra så kallade arbetsskapande reformerna har på inget sätt skapat fler jobb. Inga fler jobb för att man tvingar ut sjuka från sjukförsäkringen och över till arbetsförmedlingen. Inte heller har det enligt företagarna blivit särskilt enklare regelverk. Snarare tvärt om.

Däremot har Annie Lööf en hel del kloka tankar på nya åtgärder för att underlätta anställningar. Jag är helt på hennes bana när det gäller att kunna behålla hela eller delar av socialbidraget när man får jobb som inte ger lön som överstiger maxtaket i socialförsäkringen allt för mycket. Jag tror till och med att man kan göra denna förändring för fler försäkringsinkomster än bara socialbidraget.

Men jag anser att man först borde ta tag i FAS3-problematiken innan man börjar skicka in fler människor som står långt ifrån arbetsmarknaden till arbetsförmedlingen.

Annie Lööfs tanke om att ta bort den andra sjuklöneveckan är också väl värd att fundera på. Jag tror nog att ett helt avskaffande av den andra sjuklöneveckan blir en onödigt dyr historia. Jag skulle istället se att åtgärden riktades till nyanställda och kanske bara till nyanställda med lång bakgrund utanför arbetsmarknaden. Orsaken till att jag inte vill se en generell borttagning av den andra sjuklöneveckan är det incitament som den är för att arbetsgivare skall försöka ha en bra arbetsmiljö på sina arbetsplatser.

Trots Lööfs goda tankar är jag ännu av den uppfattningen att det bästa för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden är utbildning. Såväl teoretisk som praktisk. För arbetsgivarna kräver i dag välutbildad arbetskraft och ofta med minst gymnasiekompetens.

Slutligen är det skönt att se en borgerlig politiker som talar sanning och erkänner att de fyra genomförda jobbskatteavdragen samt det planerade femte inte är riktade till låginkomsttagarna. Annie Lööfs tankar om att det nu kan vara dags att satsa på låginkomsttagarna är därför trevliga att läsa. Kanske skulle hon redan nu börja bearbeta Anders Borg för att redan det femte jobbavdraget skall riktas mot låginkomsttagare.

Debatt
Erik Fransson är socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Västerviks kommun. Artikeln är ett svar på Annie Lööfs debattartikel i VT den 11/8.
Läs mer om